Το 95% των Εσθονών συμπληρώνουν τη φορολογική δήλωση μέσω του διαδικτύου, μια διαδικασία πέντε λεπτών, γιατί η αίτηση είναι ήδη έτοιμη, ενώ στην Κύπρο ταλαιπωρούμαστε ώρες με αχρείαστες λεπτομέρειες. Η Σιγκαπούρη είναι μια από τις πιο ελεύθερες, καινοτόμες, ανταγωνιστικές, δυναμικές και φιλικές προς τις εταιρείες, χώρες του κόσμου. Κατατάσσεται ανάμεσα στις χώρες με τη λιγότερη διαφθορά

Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ένα Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2021-2026 για έξοδο της ΕΕ από την κρίση, με συνολικό προϋπολογισμό ύψους €750 δις. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα επωφεληθεί από το ΣΑΑ με 1,233 δις ευρώ. Οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του ΣΑΑ στοχεύουν στη δημιουργία ενός φιλικότερου προς την επιχειρηματικότητα και την επενδυτική δραστηριότητα περιβάλλοντος (π.χ. επιτάχυνση διαδικασιών αδειοδότησης, απλοποίηση κανονιστικού πλαισίου και διαδικασιών Δημοσίου, ψηφιοποίηση, μεταρρύθμιση δικαστικού συστήματος, ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας κ.ο.κ.).

Λαμπρά, θα μπορούσε κάποιος να αναφωνήσει με περίσσια ικανοποίηση. Ναι, αλλά… Μην ξεχνάτε: Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πόσες δεκάδες φορές η πύλη του ΓΕΣΥ κατέρρευσε; Η δικαιολογία των αρμοδίων ήταν ότι γίνονταν μαζικές προσπάθειες από πολίτες να κλείσουν ραντεβού. Την ίδια στιγμή, ιδιωτική πύλη με παραγγελίες φαγητού από χιλιάδες κέντρα εστίασης λειτουργούσε απρόσκοπτα! Πριν από χρόνια, η Φινλανδία αποφάσισε να υλοποιήσει την τριμερή συνεργασία Πανεπιστημίων, Κυβέρνησης και ιδιωτικού τομέα. Την πέτυχε σε ένα μήνα. Στην Κύπρο σπατάλησαν τέσσερα χρόνια!

Γιατί αναφέρουμε αυτά; Διότι η Κυβέρνηση κοκορεύεται πομπωδώς ότι ΘΑ επιταχύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης. ΘΑ απλοποιήσει το κανονιστικό πλαίσιο και τις απίστευτα χρονοβόρες, ασύλληπτα γραφειοκρατικές διαδικασίες του Δημοσίου. ΘΑ το ψηφιοποιήσει και ΘΑ ενισχύσει την έρευνα και καινοτομία, κ.λπ. Απορούμε: Γιατί όλα αυτά δεν έγιναν όχι τώρα, όχι πριν από δέκα αλλά πριν από 15 χρόνια; Ευθύς μετά την ένταξή μας στην ΕΕ, γιατί οι κυβερνήσεις και τα κόμματα δεν εστίασαν στην Παιδεία σε συνάρτηση προς την τεχνολογία, ώστε να εκτινάξουν τον τόπο προς τα εμπρός;

Διότι κυβερνήσεις και κόμματα τρέμουν το υπερκράτος της ΠΑΣΥΔΥ. Διότι οι Δημ. Υπάλληλοι είναι μεγάλη δεξαμενή ψήφων. Διότι η τεχνολογία θα καταργήσει αλλά και θα

ανοίξει θέσεις εργασίας. Διότι δεν έχουμε ηγέτες που να σκέφτονται και να σχεδιάζουν το μέλλον και την προκοπή του τόπου. Η μόνη έγνοια τους είναι «το κόμμαν τζιαι τα μμάθκια σας», «οι δικοί μας», «οι άριστοι των αχρήστων», «τα χρυσά διαβατήρια», «οι ουρανοξύστες της ξιππασιάς», «οι λαμογιές και οι αρπαχτές». Έχουμε πανάξιο ανθρώπινο δυναμικό για να υλοποιήσει υψηλούς στόχους σε όλους τους τομείς, αλλά… Χωρίς κομματικές και κυβερνητικές πλάτες, δεν γίνεται τίποτε. Κομματοκρατία, ανικανοκρατία και αχρηστοκρατία.

Και το επιμύθιον: Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι θα προσκαλέσει τον Εσθονό Πρωθυπουργό να μας δείξει πώς η Εσθονία, λίγο μεγαλύτερη σε πληθυσμό από την Κύπρο, είναι από τις πρώτες χώρες στην τεχνολογία. Πώς; Η Εσθονία απέκτησε την ελευθερία της μετά την κατάρρευση της Σ. Ένωσης, το 1991. Δυο δεκαετίες αργότερα, η Εσθονία με τους 1.350.000 κατοίκους πρωτοπορεί στην τεχνολογία. Εσθονοί κομπιουτεράδες ανέπτυξαν τον κώδικα για το Skype, που πουλήθηκε, το 2005, για 2,6 δις δολάρια.

Από πληροφορίες που συλλέξαμε, ο πρώτος υπάλληλος του Skype ίδρυσε την TransferWise, υπηρεσία που μεταφέρει χρήματα πόρτα-πόρτα με παγκόσμιο πελατολόγιο. Το 2007, η Εσθονία έγινε η πρώτη χώρα που οργάνωσε ψηφοφορία σε γενικές εκλογές από το διαδίκτυο. Οι ευρυζωνικές της ταχύτητες είναι από τις πιο μεγάλες στον κόσμο. Κατατάσσεται μεταξύ των πρώτων χωρών στη δημιουργία νεοφυών εταιρειών (startups).

Το 95% των Εσθονών συμπληρώνουν τη φορολογική δήλωση μέσω του διαδικτύου, μια διαδικασία πέντε λεπτών, γιατί η αίτηση είναι ήδη έτοιμη, ενώ στην Κύπρο ταλαιπωρούμαστε ώρες με αχρείαστες λεπτομέρειες. Τα μόνα που δεν γίνονται ψηφιακά είναι οι γάμοι, τα διαζύγια και οι αγοραπωλησίες ακινήτων. Το 15% του ΑΕΠ της Εσθονίας προέρχεται από εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Εξαιτίας της ταχείας ανάπτυξης, η χώρα περιγράφεται συχνά ως μια «Βαλτική Τίγρη», δίπλα από τη Λιθουανία και τη Λετονία. Τον μεγαλύτερο ρόλο έπαιξε η Παιδεία.

Το 1992 η κυβέρνηση της Εσθονίας ξεκίνησε εθνικό σχέδιο εξοπλισμού των σχολικών αιθουσών με υπολογιστές. Σε έξι χρόνια όλα τα σχολεία ήταν ενωμένα με το διαδίκτυο. Το 2000 η κυβέρνηση κήρυξε την πρόσβαση στο διαδίκτυο ανθρώπινο δικαίωμα και το διαδίκτυο εξαπλώθηκε παντού. Το WiFi είναι δωρεάν. Πρόσφατα ξεκίνησε ένα πρόγραμμα συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, που ονομάζεται «Προγραμματισμός του Τίγρη». Στόχος, να διδάξει σε παιδιά πέντε ετών τα βασικά της κωδικοποίησης υπολογιστών.

Το 1988, όταν ο Γ. Βασιλείου εξελέγη Πρόεδρος, υποσχέθηκε ότι θα έκανε την Κύπρο Σιγκαπούρη της Μεσογείου. Παρέλειψε να αναφέρει τα πιο σημαντικά: Το 1965, το κατά κεφαλήν εισόδημα στη Σιγκαπούρη ήταν 500 περίπου δολάρια τον χρόνο. Σήμερα, ξεπερνά τις 88.000 τον χρόνο. Αυτή η πόλη-κράτος, των 728 τ. χλμ (έκτασης όση και η επαρχία Πάφου), ευτύχησε να έχει τρεις φωτισμένους ηγέτες: Έναν πολιτικό, έναν οικονομολόγο και έναν φιλόσοφο, οι οποίοι αποφάσισαν και έκαναν ΚΡΑΤΟΣ!

Η Σιγκαπούρη είναι μια από τις πιο ελεύθερες, καινοτόμες, ανταγωνιστικές, δυναμικές και φιλικές προς τις εταιρείες, χώρες του κόσμου. Επίσης, κατατάσσεται ανάμεσα στις χώρες με τη λιγότερη διαφθορά. – Συγκρίνατε τα πιο πάνω για να καταλάβετε γιατί η Κύπρος δεν μπορεί να γίνει ούτε Εσθονία ούτε Σιγκαπούρη, διότι δεν έχει Ηγέτες με όραμα και αγάπη πατρίδας.

Μοιραστείτε με άλλους: