Απαιτείται κατεπειγόντως ο σχεδιασμός, η μεθόδευση και η υλοποίηση μίας νέας, μακράς πνοής στρατηγικής αντιμετώπισης του τουρκικού θηρίου σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα και άλλες φίλες χώρες, για τη διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού Ελληνισμού. Η Αθήνα να το καταλάβει, επιτέλους: Αν χαθεί και τουρκέψει η Κύπρος, θα ακρωτηριασθεί και θα συρρικνωθεί και η ίδια

Την περασμένη Τρίτη, το βράδυ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ. Όπως αναμενόταν, «ενημέρωσε την κ. Λουτ για την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα της πλευράς μας να συμμετάσχουμε σε μιαν άτυπη Διάσκεψη που θα καλέσει ο ΓΓ των ΗΕ, στο πλαίσιο των όρων εντολής του, όπως αυτοί καθορίζονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ». Επίσης, «επανέλαβε και επιβεβαίωσε τις θέσεις της πλευράς μας για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και εξέφρασε την ετοιμότητά μας να συνεχίσουμε τις συνομιλίες από το σημείο που αυτές διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά».

Αντίθετα ο κατοχικός ηγέτης, Τατάρ, κατ’ εντολήν της Άγκυρας, υποστήριξε ότι «οι συνομιλίες για μια ομοσπονδιακή λύση, που διαρκούν εδώ και 52 χρόνια, δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα και αυτό το γνωρίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ, που είχε προσωπική εμπειρία στο Κραν Μοντανά στη διαδικασία. Γι’ αυτό», πρόσθεσε, «θα είναι σημαντικό να υπάρξει μια διαδικασία διαπραγματεύσεων για δύο κράτη που, βασισμένα στην κυριαρχική ισότητα, θα ζουν δίπλα-δίπλα και θα συνεργάζονται».

Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν σε έγκυρα διεθνή ΜΜΕ, σε εξειδικευμένες δεξαμενές σκέψης, Ινστιτούτα Στρατηγικής και Διεθνούς Πολιτικής, εμβριθείς και τεκμηριωμένες αναλύσεις για τα αποτελέσματα του 45ήμερου πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και γιατί ηττήθηκαν οι Αρμένιοι. Όχι τόσο από τους Αζέρους όσο, προπάντων, από τα τουρκικά drones. Όλοι οι ξένοι αναλυτές και ειδικοί σε στρατιωτικά θέματα συμφωνούν ότι, μετά τη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη, η εκτενής χρήση τουρκικών drones στο πεδίο της μάχης έχει αλλάξει άρδην τη μορφή των προσεχών και μελλοντικών πολέμων. Πρόκειται για επανάσταση!

Τα τουρκικά drones επέφεραν συντριπτικά πλήγματα στο οπλοστάσιο των Αρμενίων. Σκοτώθηκαν 2.425 στρατιώτες. Καταστράφηκαν: 185 άρματα Τ-72, 90 τεθωρακισμένα, 182 πυροβόλα, 73 πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών και 26 πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος. Όπως ο ανώτερος πολιτικός αναλυτής, Gustav Gresse, γράφει στο European Council  on Foreign Relations (24.11.020: «Military lessons from Nagorno-Karabakh: Reason for Europe to worry»), η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να αντλήσει μαθήματα από τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και υπογραμμίζει:

«Οι περισσότεροι στρατοί της ΕΕ, ειδικά μικρών και μεσαίων κρατών, θα πολεμήσουν με την ίδια μιζέρια όπως ο αρμενικός στρατός σε έναν σύγχρονο πόλεμο. Αυτό θα πρέπει να τους κάνει να σκεφτούν – και να ανησυχήσουν». Στην Κύπρο, πόσοι ανησυχούν και, κυρίως, πόσοι αντλούν μαθήματα από τον πόλεμο των ηρωικών Αρμενίων εναντίον των συνασπισμένων Αζέρων-Τούρκων; Ελάχιστοι και μεταξύ αυτών ο Φοίβος Κλόκκαρης, αντιστράτηγος ε.α. Η πολιτική ηγεσία και δη η κυβέρνηση περί άλλα τυρβάζουν, διότι ουδέποτε πίστεψαν στην αμυντική θωράκιση του τόπου ως πανίσχυρης υποθεμελίωσης πολιτικών και διπλωματικών κινήσεων και αποφάσεων.

Σε πρόσφατη ανάλυσή του («Επείγουσες αναθεωρήσεις στο Κυπριακό», 27.11.2020),  αφού καταγράφει την ξεκάθαρη τουρκική στοχοθεσία κατά της Κύπρου, ο Φ. Κλόκκαρης υπογραμμίζει ξανά ότι πρέπει να ενισχυθεί η αποτρεπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και η θέλησή της για αντίσταση με κύριες ενέργειες:

«Την ενίσχυση της δυνατότητας αυτοάμυνας της ΚΔ που απαιτεί ενδυνάμωση της ΕΦ. Την αναζωογόνηση του δόγματος του Ε.Α.Χ. Κύπρου – Ελλάδας. Τη σύναψη αμυντικών συμμαχιών με γειτονικές και ισχυρές φίλες χώρες, στη βάση κοινών συμφερόντων και κοινής συνεισφοράς στη ασφάλεια, που απαιτεί ενίσχυση της ΕΦ με αεροναυτικές δυνάμεις. Τη σθεναρή υποστήριξη του αγωγού φυσικού αερίου EASTMED (Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα-Ιταλία-ΕΕ).

»Τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και τη σύνταξη Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ). Την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης μουσουλμάνων, που προωθεί η Τουρκία προς τις ελεύθερες περιοχές, με βαρύτητα στην αποτροπή και παρεμπόδιση εισόδου από την Γραμμή Αντιπαράταξης και τις ακτές (όπως έγινε στον Έβρο)». 

Τα πιο πάνω προϋποθέτουν πατριωτική πολιτική βούληση ως απόρροια και συνειδητοποίηση των εφιαλτικών κινδύνων που απειλούν την εθνική και βιολογική επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού και επανατοποθέτηση του Κυπριακού ως διεθνούς ζητήματος τουρκικής εισβολής και κατοχής, εποικισμού, εθνοκάθαρσης και όχι ως δήθεν δικοινοτικού προβλήματος. Ενώπιον της ήδη διαγραφόμενης εφιαλτικής προοπτικής τουρκοποίησης της Κύπρου διά της προωθούμενης αγγλοτουρκοδιζωνικής τερατουργίας απαιτούνται:

Αρραγής ενότητα λαού και ηγεσίας. Ενίσχυση της οικονομίας. Ισχυροποίηση, έστω και τώρα, της άμυνας διά της διοχέτευσης των δισεκατομμυρίων του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης σε νέα οπλικά συστήματα και δη νέας τεχνολογίας (drones). Επανεφεύρεση ενός γνήσιου πατριωτισμού για τη διάσωσης της κινδυνεύουσας πατρίδας. Καλλιέργεια πνεύματος και θέλησης αγώνα και αντίστασης στην επελαύνουσα Τουρκιά. Σύναψη αμυντικών συνεργασιών αμοιβαίου οφέλους και συμπαράστασης με φίλες χώρες.

Με απλά λόγια: Απαιτείται κατεπειγόντως ο σχεδιασμός, η μεθόδευση και η υλοποίηση μίας νέας, μακράς πνοής στρατηγικής αντιμετώπισης του τουρκικού θηρίου σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα και άλλες φίλες χώρες, για τη διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού Ελληνισμού. Η Αθήνα να το καταλάβει, επιτέλους: Αν χαθεί και τουρκέψει η Κύπρος, θα ακρωτηριασθεί και θα συρρικνωθεί και η ίδια.

Μοιραστείτε με άλλους: