«Όταν υπάρχουσι κλέπται υπουργοί ή άλλοι δημόσιοι λειτουργοί πρέπει να εκδέρωνται ζώντες και με τα δέρματα αυτών να επενδύουσι τας υπουργικάς έδρας, ώστε οι υπουργοί, όταν κάθονται εις αυτάς να αισθάνονται το ρίγος της ευθύνης των»

Σε λίγους μήνες ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Κώστας Κληρίδης, αφυπηρετεί. Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του έδειξε και απέδειξε το ήθος, την ποιότητα ανθρώπου και νομικού και επιβεβαίωσε ότι οι πολίτες δικαιούνται ακόμα να πιστεύουν στη Δικαιοσύνη, παρά τα όποια προβλήματά της. Προπάντων, καταξιώθηκε στη συνείδηση της κοινής γνώμης ως ένας Γενικός Εισαγγελέας ο οποίος συγκρούστηκε με οικονομικά, πολιτικά, πολιτειακά και δημοσιογραφικά κατεστημένα. Χωρίς να ορρωδήσει.

Νομίζω ότι, σήμερα, και μετά από παρέλευση αρκετών χρόνων, νομιμοποιούμαι να αποκαλύψω μια στιχομυθία που είχα με τον Κώστα Κληρίδη, τον Αύγουστο του 2013, λίγο πριν αποδεχτεί πρόταση του προέδρου Αναστασιάδη για να τον διορίσει ως νέο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας (16/9/2013). Μου τηλεφώνησε και ζήτησε την γνώμη μου αν έπρεπε ή όχι, να αποδεχτεί την πρόταση του Προέδρου. Του υπέδειξα ευθέως ότι αν δεχόταν να διοριστεί ως νέος Γενικός Εισαγγελέας, θα είχε να αντιμετωπίσει τον Πρόεδρο, κόμματα, πολιτικούς, επιχειρηματίες, τραπεζίτες και δικηγόρους.

Πρόσθεσα ότι κάποιοι από αυτούς θα επιχειρούσαν παρέμβαση στο δύσκολο και επαχθές έργο του, αφού ο διορισμός του έγινε λίγους μήνες μετά το κούρεμα των καταθέσεων και τη λαϊκή κατακραυγή, που απαιτούσε τιμωρία των ενόχων της οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης. Υπενθυμίζουμε πως σε προσπάθεια του Ν. Αναστασιάδη να παρέμβει στο έργο του και να τον μειώσει, έμεινε στην ιστορία η οργίλη απάντησή του Κώστα Κληρίδη, «ντροπή!».

Ευτυχώς ο Κώστας Κληρίδης δέχτηκε τον διορισμό επειδή, μαζί με τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, είναι οι μόνοι που με τόσο σθένος, άκαμπτη αξιοπρέπεια και αταλάντευτη επιμονή υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον και μόνο. Επισημαίνω αυτά με αφορμή εκδήλωση κατά της διαφθοράς που πραγματοποιήθηκε

την περ. Δευτέρα. Ο Γεν. Εισαγγελέας αναφέρθηκε σε «ανελέητη και αήθη επίθεση» που δέχθηκαν ο ίδιος και ο Γενικός Ελεγκτής από δύο εφημερίδες.

Είπε ακόμα είπε ότι για την πάταξη της διαφθοράς απαιτείται η επιβολή αυστηρότερων ελέγχων κατά την άσκηση εξουσίας. Πρόσθεσε πως η ατιμωρησία υποθάλπει τη διαφθορά και υπογράμμισε πως τα αξιώματα πρέπει να καταλαμβάνονται με κύριο γνώμονα το ήθος. Πράγμα που σε πολλές περιπτώσεις δεν συνέβη κατά τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη.

Από την πλευρά του, ο Γεν. Ελεγκτής, Οδ. Μιχαηλίδης, εξήρε την τόλμη και αποφασιστικότητα του Γενικού Εισαγγελέα και υπέμνησε ότι, «αποτελούσε μία ισχυρή ασφαλιστική δικλείδα διασφάλισης της χρηστής διοίκησης και του κράτους δικαίου. Επί Κώστα Κληρίδη, για πρώτη φορά από το 1960, ζήσαμε τη φυλάκιση Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, νυν και πρώην δημάρχων, δημοτικών συμβούλων, και άλλων ασκούντων δημόσια εξουσία».

«Και είχαμε», πρόσθεσε, «με δική του πρωτοβουλία, ένα εξαιρετικό πόρισμα για την κατάρρευση του Συνεργατισμού που θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό εργαλείο λογοδοσίας των υπευθύνων». Αλλά, σημείωσε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, «αποτελεί κόλαφο για την ελευθεροτυπία το γεγονός ότι κάποια ΜΜΕ ανερυθρίαστα λοιδορούν έναν εξαίρετο κρατικό αξιωματούχο γιατί βρέθηκε στο δρόμο τους».

«Δυστυχώς», πρόσθεσε, «σε αυτό το περιβάλλον, που μοιάζει με ναρκοπέδιο, καλούμαι και εγώ να βαδίσω». Σύμφωνα με τον Οδ. Μιχαηλίδη «τα ίδια ΜΜΕ με παρουσιάζουν ως επικίνδυνο για τον τόπο. Ο χειρότερος και εγώ από το 1960, όπως τον Κώστα Κληρίδη. Έγνοια κάποιων είναι πως θα με καρατομήσουν ή, εάν δεν τα καταφέρουν, πως θα με παροπλίσουν».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γεν. Εισαγγελέας καταφέρεται κατά της διαφθοράς στην Κύπρο. Σε συνέντευξή του («Φιλελεύθερος», 8/9/2019), ο Κώστας Κληρίδης επισήμανε: «Έχω σχηματίσει την εικόνα ύπαρξης διαφθοράς σε έκταση πολύ μεγαλύτερη από οποιανδήποτε είχα υπόψιν μου ως μέσος πολίτης. Παντού, σχεδόν, στον δημόσιο τομέα, όπου υπάρχει θέμα οικονομικού συμφέροντος ή δυνατότητας απόκτησής του, υπάρχει και διαφθορά. Το δημόσιο συμφέρον σπάνια και κατ’ εξαίρεση είναι που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να πρυτανεύσει του ατομικού συμφέροντος».

Για να χτυπηθεί και να τιθασευτεί το τέρας της διαφθοράς απαιτούνται τρεις προϋποθέσεις. Πρώτον, διορισμός ηθικώς άριστων και πατριωτών ηγητόρων. Δεύτερον, ναι, να επιβληθούν σκληρές τιμωρίες σε όσους κριθούν ένοχοι. Τρίτον, να εμπεδωθεί στους εκάστοτε κυβερνώντες ότι πρώτιστο καθήκον τους είναι η υπεράσπιση το δημόσιου συμφέροντος. Μόνον!

Ένας παμπάλαιος περσικός νόμο λέγει: «Όταν υπάρχουσι κλέπται υπουργοί ή άλλοι δημόσιοι λειτουργοί πρέπει να εκδέρωνται ζώντες και με τα δέρματα αυτών να επενδύουσι τας υπουργικάς έδρας, ώστε οι υπουργοί, όταν κάθονται εις αυτάς να αισθάνονται το ρίγος της ευθύνης των».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης υποσχέθηκε και δεσμεύτηκε να επιλέξει και να διορίσει τους άριστους των αρίστων ώστε να επιτύχει την καλύτερη διακυβέρνηση. Διόρισε πολλούς άριστους των αχρήστων, απλώς για να ικανοποιήσει την κομματική σαπρία και να ανταποκριθεί σε πελατειακές δεσμεύσεις. Λοιπόν, Κυβέρνηση, Βουλή, πολιτικοί ας αφήσουν τα παχιά λόγια και τις βολικές διακηρύξεις για τη διαφθορά. Διαφορετικά, να ισχύσει ο περσικός νόμος!

Μοιραστείτε με άλλους: