Ο Σύνδεσμος Αποστράτων Αξιωματικών του Κυπριακού Στρατού (ΣΑΚΣ), στις 23 Δεκεμβρίου 2020, διά του προέδρου του, υπτγου ε.α. Αλέξη Χαραλάμπους, έστειλε στην Κυβέρνηση και στην πολιτική ηγεσία του τόπου πολυσέλιδη επιστολή. Με αυτήν εκφράζουν «ανησυχίες για την εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα» και την ισχυρή πεποίθησή τους «για την αναγκαιότητα αναβάθμισης της αμυντικής μας ικανότητας». Υποστηρίζουν πως τα πιο σοβαρά προβλήματα για την άμυνα και την ασφάλεια του τόπου, που πρέπει να αντιμετωπιστούν, είναι:
1. Η ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς.
2. Η επανεξέταση της αμυντικής πολιτικής.
3. Η ανακοπή της συνεχιζόμενης αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα της νήσου.
Οι απόστρατοι αξιωματικοί υπογραμμίζουν πώς «η βασική παράμετρος ενίσχυσης της αμυντικής μας ικανότητας είναι η σημαντική αύξηση του ύψους του προϋπολογισμού για την άμυνα, ενώ ειδικότερα θα πρέπει να ενισχυθούν οι αεροναυτικές δυνατότητες, η δύναμη των Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ) της ΕΦ καθώς και η άμυνα των κατοικημένων τόπων».
Η λεηλασία της εισφοράς
Οι απόστρατοι αξ/κοί επιβεβαιώνουν ότι τα οπλικά συστήματα της ΕΦ είναι 25-30 χρόνων. Άρα, επιβάλλεται η τάχιστη αντικατάσταση ή αναβάθμισή τους, διαφορετικά, η πάροδος του χρόνου θα επαυξάνει το κόστος απόκτησής τους.
Ο ΣΑΚΣ αγγίζει, φυσιολογικά, και την ασύλληπτη λεηλασία της εισφοράς για την άμυνα και παρατηρεί ότι μόνο τα τελευταία εφτά χρόνια (2013-2020) οι πολίτες εισφέραμε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 2019, η κυβέρνηση Αναστασιάδη διέθεσε μόλις 1,6% του ΑΕΠ για την άμυνα όταν οι περισσότερες χώρες, ακόμα και αυτές που δεν αντιμετωπίζουν απειλή επιβίωσης ούτε κατοχή, διαθέτουν πάνω από 4-5% του ΑΕΠ για την άμυνα τους (το Ισραήλ έφτασε μέχρι σχεδόν 7%).
Οι απόστρατοι αξιωματικοί εισηγούνται: Ενίσχυση των Αεροναυτικών Δυνάμεων, κυρίως της αεράμυνας και των επάκτιων συστοιχιών πυραύλων επιφανείας – επιφανείας. Αύξηση της Δύναμης ΣΥΟΠ της ΕΦ, τουλάχιστον στον αριθμό που αιτήθηκε το ΓΕΕΦ (περίπου 1000 επιπλέον), που θα αυξήσει, σε σύντομο χρόνο, τη μαχητική ικανότητα της ΕΦ. Ενίσχυση των Δυνατοτήτων Άμυνας Κατοικημένων Τόπων. Στράτευση των γυναικών.
Ο ΣΑΚΣ τάσσεται επίσης υπέρ της πάταξης της φυγοστρατίας με πιο αυστηρές ποινές και θέτει τους απόστρατους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς στη διάθεση της πατρίδας.
Τεράστιο δυναμικό
Θα ανέμενε κανείς ότι ο υπουργός Άμυνας και ο αρχηγός ΓΕΕΦ θα ανταποκρίνονταν, έστω και τώρα, στις εισηγήσεις του ΣΑΚΣ και πάραυτα θα τον καλούσαν για διαβουλεύσεις για αξιοποίηση αυτού του τεράστιου στρατιωτικού δυναμικού. Είναι πραγματικά εξωφρενικό και να το σκεφτεί κανείς:
Εάν, παρ’ ελπίδα, εκδηλωθεί νέα τουρκική επιθετική ενέργεια εναντίον της Κύπρου, θα κληθούν να πολεμήσουν οι κληρωτοί, οι έφεδροι και οι εθνοφύλακες αλλά οι απόστρατοι αξιωματικοί θα παραμείνουν παρατηρητές (όπως αναξιοποίητοι παραμένουν και χιλιάδες ετοιμοπόλεμοι Ελλαδίτες αδελφοί, που ζουν και εργάζονται μόνιμα στην Κύπρο).
Ο ΣΑΚΣ εισηγείται την υπογραφή αμυντικών συμφωνιών με κράτη που έχουν συμφέροντα στην περιοχή, τα οποία θα επηρεαστούν από πιθανό έλεγχο της νοτιανατολικής Μεσογείου από την Τουρκία. Τέλος, αναφέρεται στο μέγα θέμα της δημογραφικής συρρίκνωσης του κυπριακού Ελληνισμού και εισηγείται μέτρα για την αντιμετώπισή του ως εθνική αναγκαιότητα επιβίωσης.
Έχετε ακούσει ο,τιδήποτε από πλευράς του υπουργού Άμυνας; Ουδεμία ανταπόκριση. Ο μόνος που απέμεινε να φωνάζει και να γράφει για την άμυνα είναι ο αντιστράτηγος ε.α., Φοίβος Κλόκκαρης και μερικοί άλλοι. Σε δεκάδες άρθρα, αναλύσεις και διαλέξεις του, αφού αναλύει τις διαχρονικά ξεκάθαρες τουρκικές αρπακτικές επιδιώξεις εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιμένει ανένδοτα σε μία νέα στρατηγική εθνικής επιβίωσης του κυπριακού Ελληνισμού (26/2/2020), η οποία να προβλέπει:
Αμυντική θωράκιση:
• Να ενισχυθεί επειγόντως η δυνατότητα αυτοάμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ενίσχυση της ΕΦ.
• Να αναζωογονηθεί το δόγμα του ΕΑΧ Κύπρου – Ελλάδας.
• Να επιδιωχθεί σύναψη αμυντικών συμμαχιών με γειτονικές και φίλες χώρες, υπό την προϋπόθεση ότι θα ενισχυθεί η ΕΦ με αεροναυτικές δυνάμεις.
• Να εκμεταλλευθούμε την ευκαιρία του EASTMED.
Λύση του Κυπριακού:
• Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό στην ορθή βάση του, ως θέμα τουρκικής εισβολής, κατοχής, εποικισμού, εθνοκάθαρσης και όχι ως δικοινοτικής διαφοράς.
• Να εγκαταλειφθεί η λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, που απορρίφθηκε από τους Ε/κ το 2004 με δημοψήφισμα. Καταλύει την ΚΔ, επεκτείνει τον έλεγχο της Τουρκίας σε όλη την Κύπρο και νομιμοποιεί τη διχοτόμηση.
• Να υποστηρίζεται λύση στη βάση συνέχισης λειτουργίας της ΚΔ, όπως αυτή εντάχθηκε και προσαρμόσθηκε στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, με περαιτέρω εκσυγχρονισμό τού συντάγματός της.
Όχι στην πενταμερή
Μόλις πρόσφατα (21/1/2021) ο Φ. Κλόκκαρης έστειλε νέο ηχηρό μήνυμα εθνικού κινδύνου:
«Σήμερα μάς τρομάζει ότι συρόμεθα σε πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, με δύο λύσεις τουρκικών όρων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Της ΔΔΟ (θέση ΚΔ) και των δύο κρατών (θέση Τουρκίας). Επιβάλλεται να αρνηθούμε συμμετοχή στην διάσκεψη, να αναθεωρήσουμε τη θέση μας για λύση ΔΔΟ και να ενισχύσουμε επειγόντως την άμυνα και τη θέληση μας για αντίσταση. Αν δεν το πράξουμε, η υποταγή μας στην Τουρκία αμαχητί, είναι αναπόφευκτη».
Ποιος ακούει; Πάντως όχι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι πολλαπλώς ευάλωτος, πολιτικά ανυπόληπτος και πανταχόθεν εκβιαζόμενος εξαιτίας της αλλοπρόσαλλης πολιτικής του στο Κυπριακό και των καταγγελιών για διαφθορά.
«Στρατιωτική αδυναμία»
Σε συνέντευξή του στο Euronews (24/2/2020), ο Ν. Αναστασιάδης είπε τα εξής πρωτοφανή για ηγέτη κατακτημένης και απειλούμενης με εθνικό και βιολογικό αφανισμό, χώρας:
«Καμιά φορά η στρατιωτική αδυναμία είναι η δύναμη που αποτρέπει συγκρούσεις. Φανταστήκατε να ήμασταν σε θέση να αμυνθούμε στρατιωτικά (κατά της Τουρκίας). Αυτό που επεδίωκαν ήταν μια πρόκληση κρίσης. Όταν είσαι αδύνατος αμυντικά, δεν θα αντιδράσεις κατά τον τρόπο που επιλέγει ο… για εμάς δεν θα ήταν αντίπαλος, αλλά δυστυχώς επιδιώκει και παραμένει μια δύναμη, η οποία συνεχώς προκαλεί… Εν πάση περιπτώσει, αισθανόμαστε αρκούντως ασφαλείς, έχουμε ασπίδα μας το Διεθνές Δίκαιο, έχουμε ασπίδα μας τις συμμαχίες που έχουμε συνάψει και συνεπώς δεν θεωρώ ότι (οι Τούρκοι) θα αποτολμήσουν».
Πόση ολέθρια αφέλεια… Πόση βροντερή άγνοια του Τούρκου… Προφανώς ο Πρόεδρος αγνοεί την απόφανση του Φρειδερίκου Β’ του Μέγα: «Διπλωματία χωρίς όπλα είναι σαν μουσική χωρίς όργανα». Και επιμένει να μη αντιλαμβάνεται πως, όταν συνομιλεί με τον Τούρκο, οφείλει να έχει και στρατιωτική ισχύ, όχι… αέρα κοπανιστό!
Η Ελλάδα εξοπλίζεται
Αλλά να μη ανησυχούμε. Παραλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο ως νέος υπουργός Άμυνας (29/6/2020), ο Χαρ. Πετρίδης διαβεβαίωσε πως, «με ενότητα και εθνική συνεννόηση, θα εργαστεί για την ασφάλεια της Δημοκρατίας». Και ότι «θα τιμήσει τον όρκο που έδωσε, για μια πατρίδα ελεύθερη». Πώς θα ελευθερώσει την σκλάβα πατρίδα; Με φλύαρες διακηρύξεις;
Εις απάντηση του, επισημαίνουμε πως, μετά την επιχείρηση στον Έβρο και τις πολεμικές προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, η Ελλάδα πήρε το μήνυμα και, επιτέλους, ξύπνησε. Η ελληνική κυβέρνηση επιδίδεται σε έναν απίστευτο αγώνα δρόμου για εξοπλισμούς και για τα τρία όπλα.
Ήδη υπογράφτηκε συμφωνία για την αγορά 18 γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών Rafale ενώ συζητείται και η αγορά φρεγατών. Η Αθήνα επιχειρεί να κερδίσει χρόνο και να εξοπλιστεί πριν η Τουρκία αποτολμήσει οτιδήποτε στο Αιγαίο.
Αντίθετα, από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού πομπωδώς διαφήμισαν την αγορά κάποιων πυροβόλων, πλήρης αμυντική άπνοια. Ως εάν να μη είμαστε υπό κατοχή και η μόνη έγνοια μας είναι να συρθούμε στην παγίδα της πενταμερούς, για να παραδώσει ο Ν. Αναστασιάδης την Κύπρο σε μία νέα τουρκοκρατία, αφού δεν τα κατάφερε το 2004.
«Να είσαι οπλισμένος»
Ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΦ, Ηλίας Λεοντάρης, σε συνέντευξή του («Φιλελεύθερος», 10/8/2020) υπογράμμισε έντονα: «Βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στη βελτίωση της Αεροναυτικής Διάστασης της ΕΦ, συμπεριλαμβανομένης της Έγκαιρης Προειδοποίησης και της Αντιαεροπορικής Άμυνας». Ακούει κανείς; Πάντως όχι η παρούσα κυβέρνηση, η οποία, όπως και οι προηγούμενες, αρνείται να κατανοήσει:
Πρώτον, ο Τούρκος σέβεται μόνο την δύναμη, ασεβεί προς την υπογραφή του και ποδοπατεί ψηφίσματα και Δίκαιο.
Δεύτερον, η ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς κατά ξηράν, θάλασσα και αέρα θα υποστηρίξει πολιτικές και διπλωματικές ενέργειες της κυβέρνησης, στο Κυπριακό, σε αμυντική συνεργασία με γειτονικές χώρες και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας PESCO.
Τρίτον, η αμυντική θωράκιση του τόπου θα ενισχύσει και το αγωνιστικό φρόνημα και το ηθικό του λαού (όπως έγινε με την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-300).
Τέταρτον, η Τουρκία θα προσμετρήσει το κόστος-όφελος από μία νέα επιθετική ενέργεια εναντίον μιας εξοπλισμένης ισχυρά, Κύπρου.
Ας θυμίσουμε ξανά τον Μακιαβέλι προς τους κυβερνώντες και ειδικά στον υπουργό άμυνας: «Πριν από οτιδήποτε άλλο, να είσαι οπλισμένος».
Άρτιο, όπως πάντα το άρθρο σας κ Ιακωβίδη. Δυστυχώς οι Κυβερνώντες της Κύπρου μας κωφεύουν στις υποδείξεις των ειδικών και η έγνοια τους είναι μόνον τα προσωπικά κ κομματικά τους συμφέροντα. Ελπίδα μας μόνον ο Θεος και η Ελλάδα μας