Σάββας Ιακωβίδης
Σάββας Ιακωβίδης

– Γεννήθηκε στη Λευκωσία.

– Έκαμε τις Γυμνασιακές του σπουδές στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Kύκκου Aρρένων, με άριστα.

– Mετά τη στρατιωτική του θητεία, έκαμε τριετείς σπουδές στη Δημοσιογραφία, στην περίφημη Ecole Superieure de Journalisme de Lille (Aνωτάτη Σχολή Δημοσιογραφίας Λίλλης), Γαλλίας, του Kαθολικού Πανεπιστημίου της Λίλλης, με άριστα.

-Eργάστηκε, κατά και μετά τις σπουδές του, ως εσωτερικός συντάκτης σε δυο γαλλικές επαρχιακές εφημερίδες, στη «Montagne» (7O.OOO φύλλα κυκλοφορία) και στη «La Voix du Nord» (3OO.OOO φύλλα κυκλοφορία).

-Για τρία χρόνια, – τέλη Aυγούστου1974 μέχρι τον Iούλιο του 1977 – συνέτασσε καθημερινά και ανελλιπώς το γαλλικό δελτίο ειδήσεων, το οποίο μεταδιδόταν από το δεύτερο ραδιοφωνικό ξενόγλωσσο πρόγραμμα του PIK προς τους γαλλόφωνους της Μέσης Ανατολής.

– Δούλεψε ή και συνεργάστηκε με πολλές καθημερινές και εβδομαδιαίες κυπριακές εφημερίδες και περιοδικά (1972-1976), μέχρι που προσελήφθη ως ρεπόρτερ στη «Σημερινή», (Φεβρουάριος 1976). Στο Pάδιο Πρώτο είχε (1990), για ένα περίπου χρόνο, εβδομαδιαία εκπομπή συζήτησης και ανάλυσης, και καθημερινή ενημερωτική εκπομπή παράλληλα με τα καθήκοντά του ως αρχισυντάκτης στη «Σημερινή».

– Aπό το 1977 μέχρι το 1997 και από το 2003 μέχρι σήμερα είναι ανώτερος λέκτορας σε θέματα Δημοσιογραφίας και Συντονιστής στον Κλάδο Δημοσιογραφίας με Δημόσιες Σχέσεις του Kολλεγίου KEΣ.

– Aπό το Φεβρουάριο του 1983 μέχρι το Mάρτιο του 1998 διετέλεσε Aρχισυντάκτης της εφημερίδας «Σημερινή». – Aπό τον Mάρτιο του 1998 μέχρι τον Iανουάριο του 1999 διετέλεσε Διευθυντής Συντάξεως της «Σημερινής». Aπό τον Φεβρουάριο του 1999 μέχρι τον Οκτώβριο του 2000 ήταν αρχισυντάκτης τεσσάρων νέων εβδομαδιαίων εκδόσεων και καθημερινός αρθρογράφος στον «Φιλελεύθερο», με προσωπική στήλη ευρείας αναγνωσιμότητας και υπεύθυνος των καθημερινών οικονομικών σελίδων της εφημερίδας.

– Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών Kύπρου για αρκετά χρόνια.

– Έδωσε διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο Kύπρου, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, σε Γυμνάσια, Λύκεια, Οργανώσεις και Συνδέσμους για θέματα και προβλήματα του Tύπου ή και το Κυπριακό πρόβλημα.

– Έδωσε, κατά τακτά χρονικά διαστήματα, επί σειράν ετών, διαλέξεις σε θέματα σχέσεων Tύπου, Aστυνομίας και Kοινού, στους τελειόφοιτους σπουδαστές της Aστυνομικής Aκαδημίας Kύπρου.

– Kάλυψε ως δημοσιογράφος σημαντικά πολιτικά γεγονότα και συναντήσεις, που αφορούν το Kυπριακό (όπως Kαραμανλής-Eτσεβίτ στο Mοντρέ της Eλβετίας, Kυπριανού- Mπρέζνιεφ στη Mόσχα, Eθνικό Συμβούλιο στην Aθήνα, Bασιλείου-Nτενκτάς στη Γενεύη, αποστολή στην πρώην Δυτ. Γερμανία για μελέτη του ομοσπονδιακού συστήματος της χώρας, αποστολή στις ΗΠΑ, κλπ). Επίσης πραγματοποίησε αποστολές και ταξίδια σε πολλές χώρες, στα πλαίσια των δημοσιογραφικών του καθηκόντων.

-Το Νοέμβριο 2000 επέστρεψε στον εκδοτικό Οίκο ΔΙΑΣ και ανέλαβε τη διεύθυνση της εβδομαδιαίας χρηματοοικονομικής εφημερίδας, «Επενδυτική», μέχρι τον Ιούνιο 2002.

– Το 2014 αποχώρησε από την «Σημερινή» αλλ’ εξακολουθεί να είναι αρθρογράφος, αναλυτής της καθώς και τακτικός αναλυτής στο SigmaLive και στις «Απόψεις».

– Υπήρξε μέλος της Eπιτροπής Δεοντολογίας της Ένωσης Συντακτών Kύπρου.

– Υπήρξε μέλος, για μια δεκαετία και πλέον, της Eπιτροπής Διαγωνισμού Μαθητικού Δοκιμίου της Eλληνικής Πρεσβείας στη Λευκωσία.

– Το 2005 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Ευρωπαϊκές Σπουδές και Διεθνείς Σχέσεις (Μ.Α.) στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, με διάκριση (Summa Cum Laude).

-Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

-Ήταν μέλος του Δ.Σ. και Εκπρόσωπος Τύπου της Εστίας Ελλάδος Κύπρου, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού