Σε λίγες ημέρες, οι Κύπριοι θα προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν το νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε αντικατάσταση του απερχόμενου, Νίκου Αναστασιάδη. Ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί στις 5 Φεβρουαρίου και ο δεύτερος στις 12. Οι υποψήφιοι για την προεδρία είναι 14. Τρεις είναι οι βασικοί διεκδικητές: Αβέρωφ Νεοφύτου, πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ). Νίκος Χριστοδουλίδης, που κατέρχεται ως ανεξάρτητος αλλά υποστηρίζεται από το κεντρώο Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ), τη σοσιαλιστική ΕΔΕΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη (ΔΗΠΑ). Και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ανεξάρτητος, που υποστηρίζεται από το αριστερό ΑΚΕΛ.
Οι τρεις κύριοι διεκδικητές είναι «πολιτικοί κλώνοι» του Ν. Αναστασιάδη, αφού υπεράσπιζαν, προήγαγαν και προωθούσαν δικές του πολιτικές, ειδικά στο Κυπριακό: Ο Αβ. Νεοφύτου είναι ο πιο στενός συνεργάτης και στυλοβάτης της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Ο Ν. Χριστοδουλίδης χρημάτισε επί 9ετία Κυβ. Εκπρόσωπος και Υπουργός Εξωτερικών και ο Α. Μαυρογιάννης ήταν για πολλά χρόνια διαπραγματευτής της ελληνικής πλευράς.
Τα κύρια θέματα των κυπριακών εκλογών είναι τέσσερα: Η παράνομη μετανάστευση, η ενέργεια, το Κυπριακό και η οικονομία, που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα και άλλους καίριους τομείς της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Αβ. Νεοφύτου είναι ο «ορίτζιναλ» διεκδικητής της προεδρίας εκ μέρους του ΔΗΣΥ. Η διευκρίνηση είναι αναγκαία επειδή ο Ν. Χριστοδουλίδης, ο οποίος διεγράφη από τον ΔΗΣΥ μόλις υπέβαλε την υποψηφιότητά του, επιμένει να υποστηρίζει ότι είναι μέλος του κόμματος και ότι, μάλιστα, είναι σε διαβουλεύσεις με συναγερμικά στελέχη για μελλοντική υπουργική και άλλη αξιοποίησή τους. Ένα σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ στράφηκαν προς τον Ν. Χριστοδουλίδη, τον οποίο όλες οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ως τον πιθανό νικητή των εκλογών.
Ο Ν. Χριστοδουλίδης υποστηρίζεται από τρία κόμματα με διαφορετικές πολιτικές ατζέντες, ειδικά στο Κυπριακό και στην οικονομία. Διαβεβαιώνει ότι είναι ο γνήσιος συνεχιστής της πολιτικής Αναστασιάδη, με έμφαση στο Κυπριακό. Θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, στην
οποία να συμμετέχουν άξιοι και ικανοί από όλους τους κομματικούς και πολιτικούς χώρους. Αν το επιτρέψουν οι συνεταίροι του… Στον αντίποδα, είναι Α. Μαυρογιάννης, γόνος οικογένειας αγωνιστών της ΕΟΚΑ που υποστηρίζεται, όμως, από το αριστερό ΑΚΕΛ, που κατηγορείται για την ολέθρια πενταετία Δ. Χριστόφια. Στόχος του είναι η απαλλαγή της Κύπρου από την πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση, όπως καταγγέλλει το ΑΚΕΛ, για να επέλθει αλλαγή.
Το Κυπριακό είναι ένα από τα σημαντικά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας. Και οι τρείς βασικοί διεκδικητές, ασεβούντες προς το βροντερό ΟΧΙ του κυπριακού Ελληνισμού που με 76% απέρριψε το σχέδιο Ανάν, υποστηρίζουν λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Η διζωνική είναι τουρκικής πατρότητας, αγγλικής επίνευσης και, δυστυχώς, ελληνικής αποδοχής, και επίσημα διά του ψηφίσματος 649 (1990) επί προεδρίας Γ. Βασιλείου. Μετά από ατέρμονες συνομιλίες και καταστροφικές υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά, το περιεχόμενο της διζωνικής, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, μπορεί να οδηγήσει σε έλεγχο της Κύπρου από την Τουρκία και σε μια νέα τουρκοκρατία.
Ήδη η κατοχική Τουρκία και οι εγκάθετοί της στα κατεχόμενα, κατά πάγια πρακτική, έχουν απαγκιστρωθεί από τη διζωνική και απαιτούν λύση δύο κρατών, ως προστάδιο της υποδούλωσης του κυπριακού Ελληνισμού στην Τουρκία. Ναι, μεν, οι τρεις βασικοί υποψήφιοι παραμυθιάζουν τους πολίτες ότι η διζωνική είναι, τάχα, επενδυμένη με τις αρχές και αξίες της Ευρώπης και το κοινοτικό κεκτημένο, επειδή, λένε, θέλουν ένα «κανονικό κράτος», όμως: Η πικρή πραγματικότητα είναι άλλη:
Μετά από ολέθριες παραχωρήσεις της ελληνικής πλευράς, συνετρίβη η παγκόσμια αρχή, ένας άνθρωπος μία ψήφος, εξισώνεται η τ/κυπριακή μειοψηφία με την ελληνική πλειοψηφία, επιβάλλεται εκ περιτροπής προεδρία και αποστρατιωτικοποίηση της νήσου ενώ η κυρίαρχη ισότητα σημαίνει έλεγχο της από την Τουρκία. Διά της διζωνικής, που είναι αυτόχρημα αντιευρωπαϊκή, αντιδημοκρατική και ρατσιστική (παρόμοια «λύση» προτάθηκε στον Μαντέλα, για τη Νότια Αφρική, και απορρίφθηκε ασυζητητί), παραβιάζονται συλλήβδην όλα τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και βασικές ελευθερίες των νόμιμων κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας και ανοίγει η πόρτα για την τουρκοποίηση της νήσου.
Η ενέργεια, που και οι τρεις υποψήφιοι επιμένουν να την αξιοποιήσουν για λύση του Κυπριακού, είναι μία άλλη σημαντική παράμετρος των εκλογών. Νεοφύτου και Μαυρογιάννης δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα, αγωγός κυπριακού φυσικού αερίου να περνά από την Τουρκία προς Ευρώπη. Ο Ν.
Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξή του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό (ΣΙΓΜΑ) πρότεινε, αντί κυρώσεων κατά της Τουρκίας, η Λευκωσία να ξεπαγώσει πολλά κεφάλαια που η ΕΕ είχε παγώσει ακριβώς εξαιτίας των απειλών της Τουρκίας. Ήδη διαθρυλούται ότι οι Αμερικανοί, σε μυστικές διαπραγματεύσεις με Αθήνα, Λευκωσία και Άγκυρα, επιχειρούν λύση των ελληνοτουρκικών και Κυπριακού διά του «χάρτη Μπάιντεν».
Συναρτημένο προς τα πιο πάνω θέματα και ίσως το κρισιμότερο, είναι το μεταναστευτικό και η εισβολή, κυριολεκτικά, χιλιάδων παράνομων μεταναστών στις ελεύθερες περιοχές. Εργαλειοποιούνται από την Τουρκία στο πλαίσιο της πολιτικής της για δημογραφική αλλοίωση της Κύπρου, κατά το πρότυπο της συριακής Αλεξανδρέττας. Κυπριακό, ενέργεια, μεταναστευτικό επηρεάζουν αμεσότατα και καθοριστικά την ασφάλεια, την άμυνα, την κοινωνική συνοχή και, προπάντων, την οικονομία.
Μετά από μια δεκαετία σχεδόν κρίσης και μνημονίων, η οικονομία ανακάμπτει αλλά η σταθερότητα της εξαρτάται από πολιτικές και ενεργειακές εξελίξεις, σε συνάφεια με το γεωπολιτικό περιβάλλον, τα συμφέροντα ξένων δρώντων στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την κλιματική αλλαγή, τις αναταράξεις στο διεθνές άναρχο σύστημα και τις αντιπαραθέσεις δυνάμεων σε έναν πολυπολικό κόσμο.
Η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα, έχει προσδεθεί σφικτά στο αμερικανικό άρμα. Οι σχέσεις με τη Ρωσία είναι στο πιο χαμηλό επίπεδο. Ο νέος Πρόεδρος που θα εκλεγεί μεταξύ των τριών κύριων διεκδικητών, δεν φαίνεται διατεθειμένος να υιοθετήσει άλλη, σωτήρια στρατηγική, μακριά από την πεπατημένη της ολέθριας διζωνικής. Έτσι η Κύπρος, χωρίς στιβαρή, διορατική και έξυπνη ηγεσία θα πλεύσει ξανά σε επικίνδυνα, αχαρτογράφητα νερά.