Η δυσώδης και φρικώδης εικόνα την οποία κάθε φιλόπατρης και νομοταγής πολίτης αποκομίζει και αυτήν τη φορά, είναι εκείνη διεφθαρμένων, ανίκανων, ιδιοτελών, ασύδοτων ηγητόρων οι οποίοι διαχειρίστηκαν ανεπαρκώς και κακώς, λεηλάτησαν, κατέστρεψαν και ξεπούλησαν δημόσιο πλούτο. Γι’ αυτό το έγκλημά τους ο λαός απαιτεί την σκληρότατη τιμωρία τους
Στην αθηναϊκή Δημοκρατία, οι άρχοντες, μετά το πέρας της θητείας τους, λογοδοτούσαν για τα πεπραγμένα τους. Στη σημερινή κυπριακή μπανανία οι κατά καιρούς κυβερνώντες και τα κόμματα δεν λογοδοτούν! Ασυδοτούν! Αυθαιρετούν! Προκαλούν! Την περ. Τετάρτη δόθηκε στη δημοσιότητα το ογκωδέστατο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για το Συνεργατισμό. Είναι πέρα από καταπέλτης. Είναι η θλιβερή και ζοφερή αποτύπωση της σαθρής, διεφθαρμένης και βρομισμένης διακυβέρνησης αυτού του δύσμοιρου τόπου. Είναι η τραγική διαζωγράφιση των ολέθριων επιπτώσεων της καταστροφικής διαχείρισης των οικονομικών πραγμάτων από φίλους, κουμπάρους, νονούς, ημέτερους, κομματόσκυλα, ανίκανους και πανάσχετους, όλοι διορισμένοι και επιβληθέντες από την αδίστακτη κομματοκρατία.
Τα μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής, αφού ξεσκεπάζουν την απίστευτη κυβερνητική και κομματική λεηλασία του Συνεργατισμού και απορούν: «Αδυνατούμε ν’ αντιληφθούμε γιατί η σύνθεση πολλών συμβουλίων οργανισμών, οι οποίοι χειρίζονται ζωτικούς τομείς της οικονομίας του τόπου, πρέπει ν’ αντανακλούν τη δύναμη των κομμάτων ή γιατί η εκάστοτε κυβέρνηση θα πρέπει να ευνοεί σε τέτοιους διορισμούς τα κομματικά πλέον ενεργά μέλη, και όχι εκείνα τα πρόσωπα τα πλέον ικανά τα οποία, λόγω προσόντων, ικανότητας, πείρας, εντιμότητας, μπορούν να συμβάλουν στην πρόοδο του συγκεκριμένου οργανισμού και κατ’ επέκταση στην οικονομία του τόπου ευρύτερα».
Γιατί απορούν τα μέλη της Επιτροπής; Από κτίσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας και ειδικά επί προεδρίας του μ. Κυπριανού και μετέπειτα του Γ. Βασιλείου, η κομματοκρατία θεσμοθετήθηκε σε όλους τους Ημικρατικούς Οργανισμούς και Συμβούλια και, φυσικά, και στο Συνεργατισμό. Δήθεν για να συμβάλλουν τα κόμματα στην ορθή διαχείριση και στήριξη του ρόλου και της αποστολής τους για το δημόσιο συμφέρον. Καραμπινάτες
μπούρδες! Και αδίστακτο χοντρό περιπαίξιμο όσων αφελών πίστεψαν αυτές τις ασύλληπτες ανοησίες.
Τα κόμματα, επίσημα πλέον, διαμοίρασαν θέσεις, αξιώματα, έλεγχο και ποδηγέτηση Οργανισμών και υπηρεσιών πρώτα και μόνο για εξυπηρέτηση των κομματόσκυλων τους και των δικών τους ιδιοτελών συμφερόντων. Κανένα ενδιαφέρον και καμία ανάλωση προσπαθειών για το καλό των Οργανισμών ή του Συνεργατισμού και της οικονομίας γενικότερα. Δέστε τον Υπουργό Οικονομικών. Ο Χάρης Γεωργιάδης κατηγορείται ότι δεν έλαβε υπόψη υποδείξεις από τους επόπτες και την Ευρώπη να πάρει έγκαιρα μέτρα για διάσωση του Συνεργατισμού. Σε αυτόν η Επιτροπή καταλογίζει βαρύτατες ευθύνες για την καταστροφή του. Και τι απάντησε με απύθμενη αλαζονεία; Ότι άλλο είναι η πολιτική ευθύνη και άλλο η πολιτική υπευθυνότητα. Ανάληψη πολιτικής ευθύνης, όμως, σημαίνει παραίτηση, απολογία, λογοδοσία και δήμευση περιουσίας.
Ο Χάρης Γεωργιάδης και οι φίλοι του, που προώθησε και διόρισε σε νευραλγικές θέσεις και κατέστρεψαν τον Συνεργατισμό, ούτε παραιτήθηκαν ούτε απολογήθηκαν και είναι αμφίβολο αν θα λογοδοτήσουν. Ήδη, ο Πρόεδρος και ο ΔΗΣΥ ανέλαβαν την υπεράσπισή του. Ο Συναγερμός και η κυβέρνηση αμφισβητούν το πόρισμα. Τι σας ενθυμίζει; Την οργή του ΑΚΕΛ και του Δ. Χριστόφια για το πόρισμα Πολυβίου. Οποία εντυπωσιακή ταύτιση ενόχων και καταστροφέων του τόπου! Ειδικά για τον υπουργό Οικονομικών, η Επιτροπή αναφέρει:
«Οι ευθύνες του Υπουργού Οικονομικών υπήρξαν βαρύτατες για την κατάρρευση του ΣΠΤ. Μπορούμε να πούμε ότι είναι κατ’ αναλογία παρόμοιες με τις ευθύνες του όποιου μεγαλομετόχου ιδιωτικής εταιρείας, η οποία καταλήγει σε διάλυση λόγω κακοδιαχείρισης του ιδίου». Τα μέλη της Επιτροπής υπογραμμίζουν:
«Η κύρια αιτία της κακοδαιμονίας του υπήρξε ο ανθρώπινος παράγοντας, ιδιαίτερα μάλιστα η αμέλεια, ανικανότητα, αλλά το χειρότερο η ασυδοσία και απληστία πολλών οι οποίοι είχαν ταχθεί να ηγούνται και να υπηρετούν τον Συνεργατισμό». Αμέλεια… Ανικανότητα… Απληστία… Ασυδοσία. Βαρύτατες ευθύνες έχουν τα νυν κομματόσκυλα και εκείνα της διακυβέρνησης Χριστόφια, χωρίς να παραγνωρίζουμε τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων και κομμάτων.
Αυτοί οι άπληστοι, οι ανίκανοι, οι ασύδοτοι και οι αμελείς, οι οποίοι έκαναν το μεγάλο φαγοπότι, έχουν ονόματα. Κατείχαν ή κατέχουν ακόμα θέσεις. Αρκετοί φέρονται να έχουν διαπράξει και ποινικά αδικήματα γι’ αυτό και η Επιτροπή καλεί την Αστυνομία να προχωρήσει σε έρευνες. Ο Γενικός Εισαγγελέας διαβεβαίωσε ότι το πόρισμα της Επιτροπής δεν θα μείνει στα συρτάρια, θα μελετηθεί και θα αξιολογηθεί. Θα ανέμενε κανείς ότι έστω ένας θα αναλάμβανε την ευθύνη παραιτούμενος και απολογούμενος. Ούτε μία παραίτηση! Ούτε μία απολογία. Ούτε μία λογοδοσία!
Η δυσώδης και φρικώδης εικόνα την οποία κάθε φιλόπατρης και νομοταγής πολίτης αποκομίζει και αυτήν τη φορά, είναι εκείνη διεφθαρμένων, ανίκανων, ιδιοτελών, ασύδοτων ηγητόρων οι οποίοι διαχειρίστηκαν ανεπαρκώς και κακώς, λεηλάτησαν, κατέστρεψαν και ξεπούλησαν δημόσιο πλούτο. Γι’ αυτό το έγκλημά τους ο λαός απαιτεί την σκληρότατη τιμωρία τους. Η καλπάζουσα ατιμωρησία και η αυθάδης ασυδοσία πρέπει να τερματιστούν. Παραδειγματικά και οριστικά. Αρχίζοντας από την εκρίζωση του πυώδους και αποκρουστικού καρκινώματος της κομματοκρατίας, η οποία είναι η βαρύτατη ασθένεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.