Ο Ν. Χριστοδουλίδης, γνήσιος πολιτικός κλώνος του Αναστασιάδη, επιμένει να εκλιπαρεί τον Τούρκο για συνομιλίες διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που του βροντοφωνάζει ότι απαιτεί όλη την Κύπρο και όχι απλώς δύο κράτη. Να το καταλάβουν, Πρόεδρος και κομματάρχες: Οι Έλληνες θα πούμε ξανά ένα βροντερό ΟΧΙ στην τουρκοδιζωνική τους! ΟΧΙ στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας! ΟΧΙ, δεν θα τουρκέψουμε! ΟΧΙ, δεν θα βάλουμε φέσι!

Την Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, συμπληρώθηκαν 20 ακριβώς χρόνια από το ιστορικό και σωτήριο ΟΧΙ του κυπριακού Ελληνισμού στο τερατούργημα Ανάν. Όπως είπε, παραφράζοντάς τον, και ο μέγας ποιητής μας, Καβάφης, οι Έλληνες της Κύπρου βρέθηκαν στις 24 Απριλίου 2004 μπροστά σε ένα μεγάλο «ναι» και σε ένα μεγάλο «όχι». Ή θα νομιμοποιούσαν, διά της υπογραφής των, τη μετατροπή της Κύπρου σε ένα απεχθές και επαχθές τουρκικό προτεκτοράτο με προοπτική οριστικής κατάποσής του από τον Αττίλα. Ή θα βροντοφώναζαν ένα μεγάλο και ισχυρό ΟΧΙ στα τουρκικά και ξένα σχέδια για την παράδοση της Κύπρου αύτανδρης σε μια νέα τουρκοκρατία. Θα παραθέσω μερικές προσωπικές μαρτυρίες από εκείνη τη δύσκολη, τραγική και εφιαλτική εποχή.

Μετά την υποβολή του πρώτου σχεδίου Ανάν, στις 11/11/2002, η «Σημερινή», της οποίας ήμουνα αρχισυντάκτης, το Ράδιο Πρώτο και η τηλεόραση ΣΙΓΜΑ, με επικεφαλής τον διευθυντή του Συγκροτήματος ΔΙΑΣ, Κώστα Ν. Χατζηκωστή, απορρίψαμε το σχέδιο. Με καθημερινή αρθρογραφική και αναλυτική τεκμηρίωση, εξηγούσαμε προς την ηγεσία του τόπου και προς τους πολίτες γιατί αυτό το ανοσιούργημα έπρεπε να απορριφθεί. Είχαμε ν’ αντιπαραταχθούμε προς τους θιασώτες του «ναι», με επικεφαλής τον τότε πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Ν. Αναστασιάδη, προς τον Δ. Χριστόφια, ΓΓ του ΑΚΕΛ και την ηγεσία του και άλλους υποστηρικτές του σχεδίου. Ο Ν. Αναστασιάδης, ο Γ. Κασουλίδης, ο Αβ. Νεοφύτου ήταν οι πιο ένθερμοι προαγωγοί του σχεδίου, με εκφοβισμούς, απειλές και προειδοποιήσεις ότι θα μας επιβάλουν το σχέδιο, ότι θα επέλθει Μικρασιατική Καταστροφή αν δεν το δεχτούμε (Κασουλίδης). Και ότι ο Γλ. Κληρίδης, ορκιζόμενος στο ιερό Ευαγγέλιο, προτιμούσε να πεθάνει παρά να δει απόρριψή του.

Στις 23 Μαρτίου 2004 πραγματοποιήθηκε η Διάσκεψη του Μπούργκενστοκ. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την εικόνα που είδαμε όλοι στους τηλεοπτικούς δέκτες μας: Προσήλθε πρώτα ο Ερντογάν, ευθυτενής, υψαύχην, με σουλτανικό ύφος υπερφίαλου νικητή, αφού είχαν γίνει δεκτές οι 11 αξιώσεις Ζιγιάλ. Μετά ακολούθησαν ο πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, κατηφείς, περιδεείς, με σκυμμένο το κεφάλι. Εκείνη τη στιγμή, συγκρίνοντας τις εικόνες των δύο αντιπροσωπιών, είπα μέσα μου: «Τετέλεσται, την βάψαμε, τέλειωσε το παιχνίδι, χάνεται η Κύπρος». Ο Τάσσος απέρριψε εισήγηση του Ανάν για προσυμφωνία και οι συνομιλίες κατέρρευσαν. Όταν επέστρεψε στην Κύπρο, αντιμετώπισε σκληρή κριτική από τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, καθώς και από το εξωτερικό και την Ελλάδα. Στις 7 Απριλίου 2004, ο Τάσσος θα απευθυνόταν προς τον κυπριακό λαό με διάγγελμα. Παραμονές του διαγγέλματος, ο διευθυντής της «Σημερινής», Κ.Ν. Χατζηκωστής, βρισκόταν στο Άγιον Όρος με τον ιδιοκτήτη του «Φιλελευθέρου», Νίκο Παττίχη και τον τότε Υπουργό Παιδείας, Πεύκιο Γεωργιάδη.

Την προτεραία μού τηλεφώνησε από το Άγιον Όρος για να ενημερωθεί για εξελίξεις. Τον ενημέρωσα ότι είχαμε πληροφορίες πως ο Τάσσος, στο διάγγελμά του, θα παρέθετε τα υπέρ και τα κατά του σχεδίου και θα καλούσε τους πολίτες να αποφασίσουν. Μου είπε σε έντονο ύφος ότι ο Τάσσος, που είχε μελετήσει και ήξερε καλύτερα από τον καθένα το περιεχόμενο του σχεδίου, όφειλε να αποφασίσει και όχι να κλοτσήσει την ευθύνη στους πολίτες. Μου ανέφερε ότι θα του τηλεφωνούσε για να τον μεταπείσει. Στο βιβλίο του, «7 προεδρικά πορτραίτα. Τι συζήτησα με τους εφτά Προέδρους της Κύπρου» (σελ. 228-233, εκδόσεις Γερμανός, 2023), ο κ. Χατζηκωστής αποκαλύπτει τα παρασκήνια της συγγραφής του διαγγέλματος του Τάσσου. Το ΑΚΕΛ τον πίεζε να αναφέρει τα θετικά και τα αρνητικά του σχεδίου και να αφήσει τον λαό να αποφασίσει. Το ίδιο εισηγήθηκε και ο Γλ. Κληρίδης. Μετά και από πληροφορίες από συνεργάτες του Τάσσου, ο Κ.Ν. Χατζηκωστής, με συνεχή τηλεφωνήματα, υπέδειξε έντονα στον Τάσσο ότι όφειλε να αγνοήσει τις πιέσεις ΑΚΕΛ και Κληρίδη, ν’ αναλάβει τις ιστορικές ευθύνες του και να εξηγήσει στον λαό γιατί με ένα βροντερό και εκκωφαντικό ΟΧΙ έπρεπε να απορρίψει το σχέδιο Ανάν.

Το Συγκρότημα ΔΙΑΣ, ο Αντέννα και ο «Φιλελεύθερος» ήταν στην πρώτη γραμμή έντονης ενημερωτικής, διαφωτιστικής προσπάθειας για απόρριψη του σχεδίου. Τελικά, στο διάγγελμά του, στις 7 Απριλίου 2004, ο Τάσσος κάλεσε τον κυπριακό λαό να απορρίψει το σχέδιο Ανάν. «Σε καλώ να πεις στις 24 του Απρίλη ένα δυνατό ‘‘όχι’’. Σε καλώ να υπερασπιστείς το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία σου. Παρέλαβα Κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω ‘‘Κοινότητα’’ χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα». Με

ένα βροντερό 76%, ο κυπριακός Ελληνισμός, παρά τις έσωθεν και έξωθεν πιέσεις, εκβιασμούς, απειλές, απέρριψε το τερατούργημα Ανάν. Οι Έλληνες της Κύπρου έκαναν το καθήκον τους. Διέσωσαν την Κυπριακή Δημοκρατία από την κατάλυση και τουρκοποίηση. Οι ηγέτες τους, όμως, αποδείχτηκαν ανεπαρκείς, σπιθαμιαίοι, ευεπίφοροι σε πιέσεις και εξοργιστικά ασεβέστατοι στη δημοκρατικά εκπεφρασμένη βούλησή τους. Ο Τάσσος έχασε μία μοναδική και ιστορική ευκαιρία να καταξιωθεί, όντως, ως εθνάρχης, σεβόμενος το ΟΧΙ, το οποίο κάλεσε τον λαό να βροντοφωνάξει, να ενταφιάσει οριστικά το σχέδιο Ανάν και να αλλάξει πλήρως πορεία και στρατηγική.

Στο άρθρο 1 (2) της έναρξης ισχύος του Foundation Agreement αναφέρεται ρητά: «Should the Foundation Agreement not be approved at the separate simultaneous referenda, or any guarantor fail to sign the Treaty on matters related to the new state of affairs in Cyprus by 29 April 2004, it shall be null and void, and have no legal effect». Απορρίπτοντας το σχέδιο Ανάν, οι Έλληνες της Κύπρου απέρριψαν και την διζωνική τερατουργία. Και όμως: Τάσσος, Χριστόφιας, Αναστασιάδης και σήμερα Χριστοδουλίδης, ασεβούντες βάναυσα προς την ετυμηγορία του κυπριακού Ελληνισμού, επιμένουν να διαλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία και να την παραδώσουν σε μια νέα τουρκοκρατία. Ο Τάσσος δέχτηκε τα πέντε σημεία της 8ης Ιουλίου 2006 με τον κατοχικό Ταλάτ. Ο Χριστόφιας συμφώνησε με τον Ταλάτ καταστροφικές συγκλίσεις. Ο Αναστασιάδης αποδέχτηκε το ολέθριο κοινό ανακοινωθέν της 11/2/2014 με τον κατοχικό Έρογλου.

Σήμερα, ο Ν. Χριστοδουλίδης, γνήσιος πολιτικός κλώνος του Αναστασιάδη, επιμένει να εκλιπαρεί τον Τούρκο για συνομιλίες διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που του βροντοφωνάζει ότι απαιτεί όλη την Κύπρο και όχι απλώς δύο κράτη. Να το καταλάβουν, Πρόεδρος και κομματάρχες: Οι Έλληνες θα πούμε ξανά ένα βροντερό ΟΧΙ στην τουρκοδιζωνική τους! ΟΧΙ στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας! ΟΧΙ, δεν θα τουρκέψουμε! ΟΧΙ, δεν θα βάλουμε φέσι!

Μοιραστείτε με άλλους:

4 Replies to “Πρόεδρε-κομματάρχες, τώρα θα βροντοφωνάξουμε ΟΧΙ στην τουρκοδιζωνική σας! Δεν θα τουρκέψουμε!”

  1. Τουρκοπροσκυνημένοι ηγέτες δεν αξίζουν σε ένα λαό που η ναυαρχίδα των αγώνων του είναι το 55-59!

  2. Καλά τα λες αγαπητέ Σάββα αλλά επειδή την έχουν πατήσει μια φορά, την νέα συμφωνία θα την περάσουν βράδυ από την Βουλή δίχως να μας ρωτήσουν. Αυτός είναι ο δικός μου φόβος..
    Ο άλλος είναι ότι από το 2004 μέχρι σήμερα έχουν δουλέψει σκληρά και έχουν ξοδέψει πολλά λεφτά οι Αγγλοαμερικάνοι για την διάβρωση του φρονήματος των Ελλήνων της Κύπρου και το βλέπουμε καθημερινά.. Πρωτεργάτες η κομματικές ολιγαρχίες με πρωτοστατούντες τους αριστερούς και συνεπικουρούμενοι από τα πλείστα διεφθαρμένα ΜΜΕ (έντυπα και ηλεκτρονικά) διάβρωσαν τα πάντα, Παιδεία, Κοινωνία, Εκκλησία κλπ.. Το Μέλλον ζοφερόν και αβέβαιον. Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμη φωτισμένοι Έλληνες όπως εσύ που με την πέννα σας προσπαθείτε να αφυπνίσετε το προδομένο από τους ηγέτες του λαό μας και να τον βγάλετε από τον λήθαργο της απάθειας και του συβαριτισμού που τον έχουν ρίξει. ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΛΕΦΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ.

  3. O Anan ηταν νυμφευμενος με την Σουηδοεβραια Ανν Αναν! Ασφαλως και ακολουθουσε τα σχεδια του επαρατου Kissinger, που ως συνηθως καταστρεφε τις μικρες χωρες! Για την Ελλαδα ειχε πει: Η Ελλαδα ειναι σκληρο καρύδι. Αλλα θα το σπασουμε. “Στην παιδεία, στην γλωσσα και στην θρησκεια!
    Τα καταφερε ολα μεσω των πιστων φερεφώνων του! Βλέπε: Νικη Κεραμεως, Σιμητης, Γεωργακης Παπανδρεου κ α.

  4. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω! Πρόεδρος και κομματάρχες με την στάση τους εξυπηρετούν τα τουρκικά συμφέροντα. Εξίσου ευθύνη φέρουν και όλοι όσοι με οιονδήποτε τρόπο συνεργάζονται με την κατοχική δύναμη. Ο αριθμός διαβάσεων στην κατεχόμενη πατρίδα μας είναι εξωφρενικός. Ο δε πρόεδρος, δυστυχώς, δεν συνειδητοποιεί ότι η συνεχής επιμονή του στα ΜΟΕ και παρακάλια στον εγκάθετο, και η ‘’αφελέστατη’’ ιδέα ότι μπορεί ο σουλτάνος να του δώσει ακρόαση για συνομιλίες, όχι μόνο τον μειώνει προσωπικά, αλλά είναι ακόμα ένα βαρίδι στις διαπραγματεύσεις. Η τουρκία δεν πρόκειται να αλλάξει βιολί. Όλα είναι δηλωμένα. Οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας πρέπει να καταλάβουν ότι η τουρκία βαδίζει με πρόγραμμα στους στόχους που έχει δηλώσει εδώ και έναν αιώνα (1920) και καθημερινά τα επιβεβαιώνει εμπράκτως. Και κάτι πολύ σημαντικό. Είναι ενωμένοι. Όλοι, κυβέρνηση, αντιπολίτευση και κόμματα, είναι προσηλωμένοι στους στόχους τους: Κύπρο, Αιγαίο, Θράκη κλπ. (γαλάζια πατρίδα). Σε αντίθεση προς τον επί χρόνια διχασμό τόσον στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα. Αν δεν ξυπνήσουμε, αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι ‘’ο εχθρός όχι μόνο είναι προ των πυλών’’ αλλά κατέχει ένα σημαντικό μέρος της πατρίδας μας, το αποτέλεσμα θα είναι ότι θα κλαίμε και για άλλες χαμένες πατρίδες. Κομματάρχες και κυβέρνηση πρέπει να καταλάβουν ότι η ‘’γροθιά έχει περισσότερη δύναμη από το κάθε δάκτυλο ξεχωριστά’’ και μόνο ενωμένοι, με πίστη, στόχους και πρόγραμμα μπορούμε να επιβιώσουμε. Αλλιώς…

Comments are closed.