Τι είναι η πατρίδα μας; Ποιος δεν θυμάται το γνωστό ποίημα του Ιωάννη Πολέμη, που απαγγέλλαμε στο Δημοτικό Σχολείο:

«Τι είναι η πατρίδα μας; Μην είν’ οι κάμποι;/ Μην είναι τ’ άσπαρτα ψηλά βουνά;/ Μην είναι ο ήλιος της, που χρυσολάμπει;/ Μην είναι τ’ άστρα της τα φωτεινά;». Και καταλήγει:

«Όλα πατρίδα μας! Κι αυτά κι εκείνα,/ και κάτι που ‘χουμε μες την καρδιά/ και λάμπει αθώρητο σαν ήλιου αχτίνα/ και κράζει μέσα μας: Εμπρός παιδιά!».

Σαράντα αιώνες και πλέον, ο κυπριακός Ελληνισμός άντεξε όλων των λογιών και βιαιοτήτων σκλαβιές, τυραννίες, σφαγές και κατοχές. Άντεξε, επειδή ήταν θεμελιωμένος πάνω στην εμπεδωμένη επί αιμάτων και θυσιών, αγώνων και ηρώων συλλογική αντίληψη περί πατρίδας:

«Είς οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί πάτρης» (Όμηρος, Ιλιάδα Μ’ 243, ρήση του Έκτορα). Διότι :«Μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερόν εστιν η Πατρίς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρά θεοίς και παρ’ ανθρώποις τοις νουν έχουσι» (Σωκράτης). Και φυσικά: «Μια φορά εβαπτίστημεν με το λάδι, βαπτιζόμεθα και μία με το αίμα διά την ελευθερίαν της πατρίδος μας» (Θεόδωρος Κολοκοτρώνης). Και ο Ιωάννης Καποδίστριας διασάλπισε: «Η νίκη θα είναι δική μας, αν βασιλεύση εις την ακαρδίαν μας μόνο το αίσθημα το ελληνικό. Ο φιλήκοος των ξένων είναι προδότης».

Με αυτά και άλλα ελληνικά νάματα, αρχές και αξίες ο κυπριακός Ελληνισμός γαλουχήθηκε διά μέσου των αιώνων προσδοκώντας ελληνικές τριήρεις να εμφανιστούν από τη Δύση, για να συμβάλουν στην απελευθέρωσή του από ξένα δεινά και δυνάστες.

Οι Έλληνες της Κύπρου, από την περίοδο των περσικών πολέμων μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πρόθυμα δήλωναν ένοπλα παρόντες στους υπέρ ελευθερίας αγώνες του Έθνους. Χιλιάδες άφησαν τα κόκκαλά τους στα πεδία των μαχών. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το κύμα ελευθερίας υπόδουλων λαών συνεπήρε και τους Έλληνες της Κύπρου.

Ένας είναι ο προαιώνιος πόθος τους: Η Ένωση της Κύπρου με τον εθνικό κορμό. Κι όταν έφτασε το πλήρωμα του χρόνου, οι ηγέτες τους, Μακάριος και Διγενής, σάλπισαν το εγερτήριον ελευθερίας.

Μετά από τέσσερα χρόνια αιμάτων, θυσιών, δεινών και θανάτων, οι ελπίδες φυλλορόησαν και οι προσδοκίες διεψεύσθησαν. Με δοτή και κολοβή ανεξαρτησία, ξεκίνησε νέα πορεία σε αχαρτογράφητα νερά. Από το «κράτος του Θεού» του Μακαρίου φτάσαμε σήμερα στον τουρκολιγουρισμό και στην τουρκοδουλοφροσύνη.

Πού χάθηκε το έπος της ΕΟΚΑ; Πού εξανεμίστηκαν οι θυσίες των ηρώων μας; Πού θάφτηκαν το πνεύμα, το ήθος, η λεβεντιά, η αυτοθυσία, η ομοψυχία, η αγωνιστικότητα και η φλόγα του απελευθερωτικού αγώνα;

Η κυπριακή κοινωνία μέχρι το 1960 ήταν κατά πλειοψηφία αγροτική. Αίφνης, κλήθηκε να κάνει άλματα για να συγχρονιστεί με τον βηματισμό άλλων κρατών και να εκσυγχρονιστεί. Απέτυχε! Παταγωδώς. Όλες εκείνες οι αρχές και αξίες που διαζωγράφιζαν και καταξίωναν τους Έλληνες μέχρι τον αγώνα, ισοπεδώθηκαν από τον εύκολο και γρήγορο πλουτισμό, τον ξενόφερτο μαϊμουδισμό.

Ο μεγάλος ποιητής μας, Ανδρέας Παστελλάς, σημειώνει με πίκρα και οργή (ΕΝ ΣΥΒΑΡΕΙ 413 π.Χ.): «Καλά την έχουμε, λοιπόν, εμείς οι Συβαρίτες/ Εν μέρει Έλληνες και ολίγον φοινικίζοντες». Εν μέρει…

Ποιοι ήταν οι Συβαρίτες; Ήταν κάτοικοι της Συβάρεως, στον κόλπο του Τάραντα. Εξαιτίας του υπερβολικού πλούτου από το εμπόριο και την γεωργία έγιναν τόσο μαλθακοί ώστε οι γείτονές τους, Κροτωνιάτες, τους κατανίκησαν και ισοπέδωσαν την πόλη τους.

Ανά τους αιώνες, η λέξη συβαριτισμός είναι συνώνυμη της ευζωίας, της φιληδονίας και των υλικών απολαύσεων χωρίς ηθικό ή αξιακό έρμα. Το πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή έπρεπε, λογικά, να προσγειώσουν τους Έλληνες της Κύπρου ώστε μία πρώτιστη έγνοια να έχουν, την με κάθε τρόπο απελευθέρωση της κατεχόμενης πατρίδας τους από τον Αττίλα.

Ιδού το κατάντημά τους: Το Κυπριακό, από διεθνές πρόβλημα τουρκικής εισβολής και κατοχής, εθνοκάθαρσης, εποικισμού, κραυγαλέας παραβίασης θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών, σύλησης πολιτιστικής κληρονομιάς και οργανωμένης τουρκοποίησης των κατεχομένων, οι ηγέτες και οι κυβερνήσεις της νήσου το υποβίβασαν σε θέμα… Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης επειδή έτσι τους υπέβαλαν οι Εγγλέζοι.

Π.χ., την περ. Δευτέρα, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, για πολλοστή φορά επέτρεψε σε εκατοντάδες Τούρκους να μεταβούν στον θύλακα των Κοκκίνων για να πανηγυρίσουν επειδή μας έκαψαν με βόμβες ναπάλμ και βομβαρδισμούς, το 1964.

Ποιο σοβαρό κράτος θα ανεχόταν τέτοιον εξευτελισμό και τέτοια γελοιοποίηση από τον εχθρό του; Αλλά… λησμονούμε: Κυπριακά κόμματα και κυβερνήσεις θεωρούν τους Τούρκους ως… αδελφούς των!! Φανταστείτε προς στιγμήν, τους Ισραηλινούς να απαιτούν από τους Παλαιστινίους να γιορτάσουν στη Λωρίδα της Γάζας νίκες εναντίον τους. Ή φανταστείτε τους Γερμανούς να απαιτούν να γιορτάσουν το ολοκαύτωμα των Εβραίων, στο… Ισραήλ.

Αυτά που η κοινή λογική θεωρεί εξωφρενικά και παρανοϊκά, στην Κύπρο είναι θεμιτά, αποδεκτά από μια σημαντική μερίδα του κομματικού και πολιτικού κόσμου, που αδίστακτα επιχειρεί να αγελοποιήσει και να προβατοποιήσει τους Έλληνες.

Πόσο δίκαιο είχε, πάλι, ο Ανδρέας Παστελλάς:

«Στην πατρίδα μου πλήθυναν οι Φοίνικες/ την πατρίδα μου πουλούν καθημερινά μισοτιμής οι Φοίνικες/ σε κάθε γωνιά εμπορείο φοινικικό/ εκεί που άλλοτε βλάσταινε μονάχα/ η δάφνη η ελληνική/ για τους γενναίους».

Ναι, στην Κύπρο πλήθυναν οι Φοίνικες. Κατά χιλιάδες μεταβαίνουν καθημερινά στην αυλή του Τούρκου Αρταξέρξη, στα κατεχόμενα, για να καταθέσουν δουλοπρεπώς την οικονομική αιμοδοσία τους. Φτηνοί Έλληνες, αγοράζουν φτηνή βενζίνη, τρώνε φτηνά φαγητά, κάνουν φτηνές διακοπές στα κλεμμένα ξενοδοχεία μας, ακόμα και τις αποφράδες ημέρες της τουρκικής εισβολής.

Ξανά καταφεύγουμε στους ποιητές μας. Ο Παντελής Μηχανικός, στο αιχμηρό ποίημά του, «Ίτε», περιγράφει το κατάντημα των Ελλήνων:

«Και τι περιμένεις από ανθρώπους/ που τους βιάσανε τις γυναίκες μπροστά στα μάτια τους/ και δεν τράβηξαν τον σουγιά τους./ Απαθώς/ Τότε/ κι απαθώς/ σήμερα/ ζητάνε απλώς/ διαζύγιο./ Τέτοιοι ρουφιάνοι/ δεν μπορούν να πολεμήσουν για τίποτε».

Αυτό ακριβώς! Η πλειοψηφία των Ελλήνων της Κύπρου δεν θέλουν να πολεμήσουν και να αγωνιστούν για τίποτε. Απλώς αναμένουν τον Τούρκο επιβήτορα για να φορέσουν ευχερέστερα και ταχύτερα το τουρκικό φέσι.

Μοιραστείτε με άλλους:

4 Replies to “Γιατί ο κυπριακός Ελληνισμός του έπους της ΕΟΚΑ κατήντησε τουρκοδουλόφρων”

 1. Πολύ σωστά τα λέτε, όπως πάντα κ Ιακωβίδη. Δυστυχως η Κύπρος δεν ευτύχησε να έχει έστω και ενα ηγέτη που να αγαπά αυτό τον τόπο και τον λαό του για να μπορέσει να τον οδηγήσει στην απελευθέρωση, αντίθετα η προσπάθεια ολων των ηγετών ήταν και είναι η συνθηκολόγηση με τον κατακτητή!!! Μόνη ελπίδα μας ο ΘΕΟΣ.

  1. Εχετε δίκαιο για την ηγεσία! Αλλα μην ξεχνάτε ότι την ηγεσία την εκλέγη ο λαός. Και, δυστυχώς, ο περισσότερος λαός έχει προδόσει την πατρίδα, πηγαίνοντας στα κατεχόμενα εδάφη, για να αγοράσει φτηνότερη βενζίνη, να διασκεδάσει κλπ. χωρίς να σκέφτεται ότι ενδυναμώνει οικονομικά τον εισβολέα. Ούτε ότι τα κέντρα που διασκεβάζει και τα σπίτια που περνά απ’ εξω και η γή που πατά ήταν κάποτε δική του ή κάποιου συμπατριώτη του που πρίν 48 χρόνια έχασε όλα τα όνειρα του και πολλοί ακόμα και την ζωή τους. 2.9 εκ. διαβάσεις στα κατεχόμενα έγιναν στο πρώτο εξάμηνο του 2022!!! Είνα αυτός πατριωτισμός ή εκφυλισμός; Ούτε ίχνος αξιοπρέπιας και αυτοσεβασμού. Τι θα σου κάμει και ο Θεός…

  2. Αγαπητέ Σάββα ένα απο τα καλύτερα σου άρθρα. Για μένα είναι σαν ένα τραγούδι του Πάριου που όσες φορές και να το ακούσω μαθαίνω κάτι νέο. Έτσι κι αυτό το διάβασα πολλές φορές για σκεφτώ βαθύτερα πως τα καταφέραμε να απεμπολυσουμε τις διαχρονικές αξίες του Ελληνισμού και φτάσαμε σε αυτό το κατάντημα το σημερινό που μάς οδηγα με ακρίβεια στην καταστροφη…

 2. Ο Θεός να μας γλυτώσει από τους υποψήφιους Προέδρους μας

  2022 ΝΟΜΙΜΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΔΙΑ ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΔΔΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  Η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά το 2023 είναι δέσμευση όλων των υποψηφίων προέδρων.

  ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 1964 – 2022 ΥΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ

  Οι υποψήφιοι πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας, όλοι ανεξαιρέτως, ζητούν την ψήφο μας, εκτοπισμένων και μη, υπό το λάβαρο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με εγγυημένες πλειοψηφίες, (στην βάση της εθνικής και θρησκευτικής κάθαρσης και στο κούρσεμα των ελληνοκυπριακών περιουσιών. )

  Η Ομοσπονδία των υποψηφίων είναι οδυνηρή λύση για τους ελληνοκύπριους, και εκτός των άλλων θα στηρίζεται στην πολιτική ισότητα, ήτοι 70,000 ΛΕΓΟΜΕΝΟΙ τούρκο κύπριοι ένα ψήφο και 700,000 Έλληνες πάλι ένα ψήφο.

  Το ανθρώπινο δικαίωμα ένα άτομο ένας ψήφος καταργείται από τούς υποψήφιους προέδρους, για να τους χαιρόμαστε, ……

  Άπαντες οι υποψήφιοι πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας αντί για Πρόεδροι ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 1964 της Κυπριακής Δημοκρατίας , ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ δεσμεύονται, την ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ TRNC ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ (υποτελής διοίκηση στην Τουρκία ) δημιουργία τούρκο κράτους ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΕΠΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΑΡΧΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1977 ΣΕ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΛΑΛΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΞΑ

  Σαν σήμερα !
  Συμφωνία Γ Βιέννης! 2 Αυγούστου 1975! Οι Τουρκοκύπριοι μεταφέρονται ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΤΟΥΣ , από τις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας στα κατεχόμενα ! Εγκαθίστανται στα σπίτια και τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων εκτοπισθεντων! Με την συγκατάθεση και την υπογραφή μας !
  Για να θυμόμαστε από που κρατά η σκούφια της διζωνικής!
  Και για να μην κοροϊδευόμαστε !

  ΑΠΟΚΥΡΗΞΕ ΤΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΝΤΕΝΚΤΑΣ 1975 ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΗΛΙΕΣ 2 ΧΡΟΝΩΝ

  ΚΑΙ

  ΠΡΟΚΥΡΗΞΕ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΟ ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΟ ΑΝΤΙΤΟΥΡΚΙΚΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΥΠΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ

  ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΥΡΙΞΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΑΣ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΚΛΙΦΟΡΤ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΝΤΕΝΚΤΑΣ 1975 ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΚΑΡΠΩΝ ΣΥΝΟΜΗΛΙΩΝ 1975 1977 ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΞΗ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΟΥ ΑΓΩΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ – ΑΓΓΛΙΑΣ

  ΟΙ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΥΠΡΡΙΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΑΓΓΛΙΑ – ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΤΟΝ ΕΘΝΑΡΧΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΜΑΚΑΡΙΟ

  ΤΟΝ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ
  ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΗΦΙΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΜΑΣ

  ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΗΓΥΡΟ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΕ ΠΩΣ ΕΝΑ ΥΓΙΕΣΤΑΤΟΣ ΑΚΜΑΙΟΤΑΤΟΣ ΤΟΝ ΒΡΗΚΕ ΤΟ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΕΞΕΛΗΓΜΕΝΗ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗΚΗ ΜΟΥΜΙΩΠΟΙΗΣΑΝ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΔΙΟ

  Από το 1974 μέχρι το 2022 η πολιτική ηγεσία και τα πολιτικά κόμματα με το κακόφημο εθνικό συμβούλιο έχουν διαπράξει σωρεία και συνεχιζόμενα εγκλήματα κατά των ελληνοκυπρίων. Παρά τα εγκληματικά των λάθη ο κυπριακός ελληνισμός συνεχίζει με ασφάλεια να υπάρχει, ως κράτος και ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, η διάλυση της οποίας θα είναι το τέλος του κυπριακού ελληνισμού …………….

  ΝΟΜΙΜΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΔΙΑ ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΔΔΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ==============
  εκτέλεσης των με άλλα μέσα και σε κάθε ευκαιρία ============

  ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΛΥΣΗ σήμερα 2022
  ΔΟΓΜΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΑΜΕΣΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
  1- ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΔΔΟ ΚΑΙ ΟΛΑ ΟΣΑ ΔΩΣΑΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  2- ΝΑΙ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ 1964 51η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

  (20+) Η Κ.Δ. 51η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ – ΔΟΓΜΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ | Facebook
  https://www.facebook.com/groups/359388877796011

  Ανδρέας Ευθυμίου 03/07/2022
  Κωστή Παλαμά 40, Άγιος Μάμας Μόρφου
  Μέλος της Ιδρυτικής Συνέλευσης ΔΗΣΥ – 1976
  Γενικός Οργανωτικός ΔΗΣΥ Στροβόλου 1976 – 1980
  Υπεύθυνος Εκλογής Βουλευτών 1976 σε 22 εκλογικά κέντρα Στροβόλου
  Τα στελέχη με κωδικούς – Όσοι πήραν μέρος σε κέντρα εκλογής απολυθήκαν
  Στρόβολος 36% – Παγκύπρια 27% κανένα βουλευτή – Αξέχαστη Εποχή
  Τελικά «αγοράσαμε» 1 βουλευτή στην Βουλή τον Λεόντιο Ιεροδιακόνου
  Στέλεχος Ίδρυσης ΚΥΠ 1960
  Συμφωνία Μακαρίου – Κουτσιούκ – 7 Έλληνες 3 Οθωμανοί
  Ειδικός Χειριστής Κρίσεων περίοδος ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
  Αρχηγός Επιχειρήσεων Αντικατασκοπείας 1961-64
  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΣΝ ΚΥΠΡΟ
  ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ – ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΤΗΣ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ – ΧΩΡΕΣ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
  ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ Α ΕΥΘΥΜΙΟΥ
  Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών Κυπριακής Δημοκρατίας

Comments are closed.