Ο Αβ. Νεοφύτου είχε προειδοποιήσει (20/3/2022): «Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, στυλοβάτης Δούρειων Ίππων δεν πρόκειται να γίνει ποτέ!». Ποτέ; Τι τραγωδία για τον ΔΗΣΥ… Μεταξύ ενός ορατού και πανταχού παρόντος ελέφαντα, ενός κόμματος σε κρίση, με στελέχη που αποστασιοποιούνται, αλληλοϋπονομεύονται, διερωτάται κανείς: Με ελέφαντες, Δούρειους Ίππους και άλλα μέλη του ζωικού βασιλείου, πώς είναι δυνατόν να συγκυβερνήσει με έναν «αποστάτη και προδότη του Συναγερμού»; Ανάγκα και θεοί πείθονται! Θα το δούμε μετά τις διπλές εκλογές του 2024

Ζούμε ξανά κωμικοτραγικές στιγμές, ανεπανάληπτες. Ένας πολιτικός ελέφαντας περιδιαβάζει το πολιτικο-κομματικό σκηνικό. Και πολιτικές μαϊμούδες χορεύουν στον ρυθμό των βηματισμών του. Στην Κύπρο δεν ισχύει η φυσική και αυτονόητη κατάληξη πως, όταν οι ελέφαντες αισθανθούν το τέλος τους, αποσύρονται στο κοιμητήριό τους για να αποδημήσουν. Αντίθετα, στην μπανανία νήσο, εμπλέκονται ξανά στα πολιτικά πράγματα, δι’ αντιπροσώπων. Αφού προηγουμένως φροντίσουν να προλειάνουν το τοπίο με εκκαθαριστικές… δηλώσεις και υποβολές.

Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αποχώρησε μεν, τύποις, αλλά, ουσιαστικά και πρακτικά, παρέμεινε στερρώς ενεργός και δραστήριος στο πολιτικό σκηνικό. Σε συνέντευξή του στην εκλεκτή συνάδελφο, Ανδρούλα Ταραμουντά («Φιλελεύθερος», 3/9/2023), το είπε όσο ωμά και δηκτικά μπορούσε, για να το εμπεδώσουν όλοι και ειδικά στον τάλαινα Δημοκρατικό Συναγερμό:

«Ούτε πολιτικός συνταξιούχος ή αόρατος ελέφαντας αισθάνομαι και, βεβαίως, ούτε και ‘‘ταύρος εν υαλοπωλείω’’. Θεωρώ πως ο ρόλος ενός πολιτικού δεν εξαντλείται με την κατοχή πολιτειακών αξιωμάτων, εξίσου πολλά μπορεί να προσφέρει με δημιουργικές παρεμβάσεις εκεί όπου και όταν τα δρώμενα το απαιτούν. Όσον αφορά τον ατυχή χαρακτηρισμό, πως λειτούργησα ως αόρατος ελέφαντας κατά τη διάρκεια των εκλογών, με θλίβει γιατί στην προσπάθεια

δημιουργίας άλλοθι και μετακύλισης ευθυνών εις ώμους άλλων, προσετέθη άλλο ένα σφάλμα στη σωρεία λαθών που διέκριναν τις αποφάσεις αλλά και την όλη προεκλογική εκστρατεία από ιδρύσεως του κόμματος». Ποιος, πρώτος αναφέρθηκε σε «αόρατο ελέφαντα» και σε «σκιές», κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας;

Μα, ποιος άλλος από τον τέως Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβ. Νεοφύτου. Από καιρό ψηλαφούσε την υποστήριξη που ο Ν. Αναστασιάδης παρείχε, με την οικογένειά του, στον εκ των τριών υποψηφίων, Ν. Χριστοδουλίδη. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΙΓΜΑ (24/10/2022), ο Αβ. Νεοφύτου δεν μάσησε τα λόγια του: «Δημιουργήθηκαν σκιές. Οι σκιές δεν δημιουργήθηκαν από οποιαδήποτε συζήτηση σε μια κλειστή συνεδρία ενός συλλογικού οργάνου. Οι σκιές δημιουργήθηκαν από δημόσιες δηλώσεις. Αυτός που έχει την ευθύνη να τις ξεκαθαρίσει δεν είναι άλλος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ενώπιον και όσων ανέφερα για τον κεντρώο χώρο, έχει την ιστορική ευθύνη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και για την υστεροφημία του και για τον τόπο και την παράταξή του».

Ο Ν. Αναστασιάδης, με το γνωστό παμπόνηρο ύφος του, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, είπε πως πρόκειται για… αστεϊσμό και διαβεβαίωνε πως, ναι, στηρίζει τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, αλλά… Λίγες ημέρες προηγουμένως, όπως αποκάλυψε ο «Πολίτης» (23/10/2022), σε συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, ο Αβ. Νεοφύτου φέρεται να είχε καταγγείλει ότι «η υποψηφιότητά του έχει να αντιμετωπίσει έναν αόρατο ελέφαντα», δηλαδή τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Μερικούς μήνες προηγουμένως (8/7/2022), ο Νεοφύτου επαιρόταν ότι «η ττενέκκα (κάλπη), όχι πολλές φορές, πάντα για τον ΔΗΣΥ, διέψευδε τις δημοσκοπήσεις». Πού να ήξερε ή μάλλον δεν φαντάστηκε ούτε σκέφτηκε, ίσως, ποτέ ότι ο «αόρατος (πλην ολοφάνερος) ελέφαντας» Αναστασιάδης, θα τον… ποδοπατούσε διά του τρίτου κλώνου του, Ν. Χριστοδουλίδη. Γιατί; Διότι ο Αβέρωφ δεν… τραβούσε, δεν είχε την υποστήριξη τού κόμματος, δεν θα εκλεγόταν, ενώ ο Ν. Χριστοδουλίδης, με τις μη ξεκάθαρες θέσεις του, κέρδιζε εντυπώσεις και ψήφους.

Ο ΔΗΣΥ υπέστη συνθλιπτική ήττα εξαιτίας «σωρείας λαθών», που ορθά επισήμανε ο Ν. Αναστασιάδης στην πιο πάνω συνέντευξη. Τι πρέπει να γίνει για το κόμμα του Γλ. Κληρίδη και της δήθεν παρακαταθήκης του τάχα ρεαλισμού; Το υπέδειξε ο… πανταχού παρών και ορατός, παντεπόπτης ελέφαντας: Μετά τις

διακοπές θα αναλάμβανε πρωτοβουλία για αποκατάσταση των σχέσεων με ιστορικά και ηγετικά στελέχη του κόμματος, στήριξη της νέας Προέδρου και του κόμματος και επαφές και συγκεντρώσεις για αποκλιμάκωση της κρίσης, «ώστε, μέσα από τη ζύμωση ιδεών, να συνεχίσουμε να αποτελούμε τη σταθερή και αξιόπιστη πολιτική δύναμη». «Η πιο πάνω πρωτοβουλία», κατέληξε, «και η με αποφασιστικότητα λήψη τολμηρών αποφάσεων, που θα εκσυγχρονίσουν τον λόγο αλλά και τις θέσεις του κόμματος, σε συνδυασμό με την προβολή του πολυσήμαντου έργου, που επιτέλεσε η Κυβέρνηση και το κόμμα κατά τη δεκαετή διακυβέρνηση της χώρας, θα επιτρέψει την αναγέννηση της παράταξης».

Ποιες είναι αυτές οι «τολμηρές αποφάσεις», που η Αννίτα Δημητρίου κλήθηκε ή και διατάχθηκε να πάρει; Να βρει «διαύλους επικοινωνίας, συνεννόησης και συνεργασίας (με τον Νίκο Χριστοδουλίδη) εκεί και όπου αυτό υπηρετεί το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου». Με απλά λόγια: Καιρός να αφήσουν κατά μέρος πικρίες, κατηγορίες, χαρακτηρισμούς και να συνεργαστούν, δηλ. ο ΔΗΣΥ να συγκυβερνήσει με τον «αποστάτη, προδότη και υπονομευτή» του κόμματος. Ο Ν. Αναστασιάδης έχει δίκαιο: Ενώ συναγερμικά στελέχη και τέως υπουργοί συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα, ο ΔΗΣΥ δεν… καρπούται τα παραφερνάλια της εξουσίας. Ο Χριστοδουλίδης άρπαξε την πάσα Αναστασιάδη και σε συνέντευξή του («Φιλελεύθερος», 10/9/2023), είπε:

«Θα ήταν ευχής έργον να είχα και τη συμμετοχή στην Κυβέρνηση, του ΔΗΣΥ. Θεωρώ ότι σε πολλά των θεμάτων που καλούμαστε να διαχειριστούμε καθημερινά, οι προσεγγίσεις μας με τον ΔΗΣΥ είναι πολύ κοντά (…). Προέρχομαι από τον ΔΗΣΥ και δεν το έκρυψα ποτέ και, επαναλαμβάνω, υπάρχει ετοιμότητα από δικής μου πλευράς να υπάρξει μία τέτοια συνεργασία, εάν και εφόσον ο ΔΗΣΥ κρίνει ότι κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον του τόπου». Το συμφέρον του τόπου; Ή, κυριολεκτικά, στήριξη στον παραπαίοντα Χριστοδουλίδη με κάποια κοκαλάκια εξουσίας στον εν κρίσει διατελούντα ΔΗΣΥ; Η αντίδραση της Προέδρου του κόμματος, Αννίτας Δημητρίου και του πρώην ανθυποψηφίου της, Δ. Δημητρίου, ήταν άμεση και επικριτική. Η μεν Αννίτα υπενθύμισε ότι ο ΔΗΣΥ «θα παραμείνει μια σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική δύναμη στον χώρο της αντιπολίτευσης». Ο δε Δ. Δημητρίου έκανε λόγο για μια «άκαιρη και αχρείαστη πρόσκληση, χωρίς περιεχόμενο, προς ένα κόμμα το οποίο, με συνεδριακή απόφαση, βρίσκεται ξεκάθαρα στην αντιπολίτευση».

Και τώρα, τι θα κάνει ο ΔΗΣΥ; Ο Αβ. Νεοφύτου είχε προειδοποιήσει (20/3/2022): «Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, στυλοβάτης Δούρειων Ίππων δεν πρόκειται να γίνει ποτέ!». Ποτέ; Τι τραγωδία για τον ΔΗΣΥ… Μεταξύ ενός ορατού και πανταχού παρόντος ελέφαντα, ενός κόμματος σε κρίση, με στελέχη που αποστασιοποιούνται, αλληλοϋπονομεύονται, διερωτάται κανείς: Με ελέφαντες, Δούρειους Ίππους και άλλα μέλη του ζωικού βασιλείου, πώς είναι δυνατόν να συγκυβερνήσει με έναν «αποστάτη και προδότη του Συναγερμού»; Ανάγκα και θεοί πείθονται! Θα το δούμε μετά τις διπλές εκλογές του 2024.

Μοιραστείτε με άλλους: