Η κρίση στην Ουκρανία επιβεβαιώνει ξανά την αδίστακτη πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών των μεγάλων και όχι μόνο, δυνάμεων. Ταυτόχρονα ξεσκεπάζει την αφόρητη υποκρισία τους έναντι αρχών που διέπουν τις διακρατικές και τις διεθνείς σχέσεις. Αίφνης, Δυτικοί και Ρώσοι ανακάλυψαν (!) την αξία της εθνικής κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, του Διεθνούς Δικαίου, της ισχύος Συνθηκών, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της καταδίκης γενοκτονίας. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη και τα κόμματα όφειλαν να αναλύσουν την κρίση και να αντλήσουν τα ανάλογα συμπεράσματα και μαθήματα. Αλλά τι λέγομεν…

O μεν Πρόεδρος και ο Υπουργός των Εξωτερικών αναλίσκονται είτε στην υποστήριξη του υποψήφιου του ΔΗΣΥ για την προεδρία είτε για να εκλιπαρούν την ΕΕ, τις ΗΠΑ και την Βρετανία να υιοθετήσουν-στηρίξουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) για επανάληψη των συνομιλιών στο Κυπριακό. Τα δε κόμματα αγρόν ηγόρασαν. Η έγνοια τους είναι οι δοσοληψίες, οι συναγελασμοί και οι διαπλοκές τους ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2023.

Η Λευκωσία επιμένει να ζει σε άλλους, ροζ κόσμους. Ο διορισμός, ξανά, του Γιαννάκη Κασουλίδη στο Υπουργείο Εξωτερικών, ανέτρεψε την μέχρι πρόσφατα πολιτική Αναστασιάδη για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας εξαιτίας των έκνομων ενεργειών της στην κυπριακή ΑΟΖ (από τον Μάιο 2019), και ειδικά στην κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου. Σε συνέντευξή του («Καθημερινή» Κύπρου, 13/2/2022), ο Κασουλίδης αποκάλυψε και επιβεβαίωσε:

«Έχουμε ήδη αναθεωρήσει την πολιτική των κυρώσεων». Γιατί; Επειδή η Λευκωσία πρότεινε στην τουρκική πλευρά όπως το κατεχόμενο, παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου λειτουργήσει υπό τον έλεγχο των Ην. Εθνών, με αντάλλαγμα την παράδοση της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, στον ΟΗΕ, ώστε αργότερα να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους της. Ο ΥπΕξ πρόσθεσε: «Εδώ πάμε για να σώσουμε την Αμμόχωστο και δίνουμε ακριβό αντίτιμο. Μότο μου είναι, να ζυγίζουμε το κόστος και το όφελος, και αν το όφελος υπερτερεί του κόστους τότε να το πράξουμε».

Ο Κύπριος ΥπΕξ δεν έχει εξηγήσει δημόσια πώς ζύγισε και πώς μέτρησε το κόστος και το όφελος από το «ακριβό αντίτιμο» που πρόσφερε στους Τούρκους. Επιμένει να αγνοεί ότι: Το Κυπριακό δεν είναι ΜΟΕ. Η Αμμόχωστος δεν είναι ΜΟΕ. Κανένα σοβαρό κράτος εκχωρεί ή αναγνωρίζει κρατική κυριαρχία και FIR σε ένα παράνομο, κατοχικό μόρφωμα. Και όμως:

Η Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας το 37% του ευρωπαϊκού εδάφους της κατέχεται από την Τουρκία, πρότεινε και είναι έτοιμη να εκχωρήσει-αναγνωρίσει στο κατοχικό ψευδοκράτος, κρατική κυριαρχία και έλεγχο του FIR διά του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, αν οι Τούρκοι αποδεχτούν την πρόταση Κασουλίδη και

επιστρέψουν την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Αλλά, δυστυχώς για τους Αναστασιάδη-Κασουλίδη-Αβ. Νεοφύτου, οι Τούρκοι δεν είναι μπουνταλάδες.

Ευθύς απέρριψαν την πρόταση και επιμένουν πρώτα στην αναγνώριση δύο κρατών και μετά να συζητήσουν αν θα αποδεχτούν την προσφορά της ελληνικής πλευράς. Ο Κασουλίδης χαριεντίζεται ότι εταίροι μας επιμένουν σε ΜΟΕ για να ξαναρχίσουν συνομιλίες. Δεν κατάλαβε ότι διευκολύνονται να μη επιβάλουν κυρώσεις στην πεφιλημένη τους Τουρκία! Ο Κασουλίδης ερωτάται: Πού στηρίζει την παραίσθησή του ότι ο Ερντογάν θα επιστρέψει την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου;

Η ουκρανική κρίση έπρεπε να προκαλέσει κινητοποίηση στην κυπριακή Κυβέρνηση- και στην ελληνική. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να υποδειχθούν έντονα στους εταίρους και συμμάχους μας οι αρχές και οι αξίες, τις οποίες με πολλή ζέση και οργή επικαλούνται και απαιτούν να ισχύσουν στην περίπτωση της Ουκρανίας. Ακόμα και ο ανεκδιήγητος ΓΓ του ΟΗΕ, Γκουτέρες, εξεμάνη κατά του Πούτιν. Και η κατεχόμενη από την Τουρκία, Κυπριακή Δημοκρατία; Ιδού το παρανοϊκό και σχιζοφρενικό εκ μέρους της Λευκωσίας και της Αθήνας: Με ανακοινώσεις των υπουργείων Εξωτερικών και δηλώσεις Κασουλίδη-Μητσοτάκη, καταγγέλθηκαν οι έκνομες αποφάσεις του Ρώσου Προέδρου.

Ταυτόχρονα εξέφρασαν, ορθά, την υποστήριξή τους στην κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Και η δύστηνη, κατεχόμενη Κύπρος; Κασουλίδης και Μητσοτάκης δεν βρήκαν ούτε μία λέξη να αναμέλψουν για την συνεχιζόμενη κατοχή της νήσου από την Τουρκία. Κυριολεκτικά έβγαλαν έναν θλιβερό σκασμό! Μερικοί ισχυρίζονται ότι η ουκρανική κρίση και το Κυπριακό δεν ταυτίζονται.

Είναι εκτός πραγματικότητας. Ουκρανία και Κύπρος είναι ανεξάρτητα, κυρίαρχα κράτη. Υπέστησαν επίθεση και κατάκτηση. Κίεβο και Λευκωσία επικαλούνται την ισχύ διεθνώς παραδεδεγμένων αρχών όσον αφορά την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητά τους.

Ουκρανία και Κύπρος πληρώνουν υψηλό τίμημα σε ανθρώπινες απώλειες, εδαφικόν ακρωτηριασμό, κραυγαλέες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του Διεθνούς και Κοινοτικού Δικαίου. Υφίστανται ξένη κατοχή. Η Τουρκία διέπραξε στο νησί εγκλήματα πολέμου με εθνοκάθαρση και εποικισμό, σύληση και δήωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της και δημογραφική αλλοίωση.

Αντί, Αθήνα και Λευκωσία να αξιοποιήσουν τις εξελίξεις, να καταγγείλουν την διπροσωπία και τον φαρισαϊσμό εταίρων και συμμάχων, εκλιπαρούν γελοιωδώς τον αδίστακτο Ερντογάν για συνομιλίες, θητεύουν σε καταστροφικό κατευνασμό και επιμένουν σε ολέθρια ΜΟΕ, τα οποία οδηγούν σε ακόμα μία αναγνώριση του κατοχικού ψευδοκράτους.

Μοιραστείτε με άλλους:

One Reply to “Κυπριακή παράνοια: Καταδικάζουν τον Πούτιν αλλ’ εκλιπαρούν τον δικτάτορα Τ. Ερντογάν!..”

  1. Ο Κασουλίδης είναι ανίκανος να κατέχει την θέση του ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η όλη συμπεριφορά του, από ανέκαθεν, ήταν ανεύθυνη, φίλο-τουρκική και προδοτική. Διερωτώμαι αν πράγματι αυτά που λέει τα πιστεύει. Διότι αν όντως τα πιστεύει, επιβεβαιώνει αυτό που ανάφερα στην αρχή. Λέει ο Κασουλίδης ‘’… να ζυγίζουμε το κόστος και το όφελος, και αν το όφελος υπερτερεί του κόστους τότε να το πράξουμε.’’ Δεν καταλαβαίνει ότι το κόστος είναι ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΚΥΠΡΟΣ;;; Μια τέτοια κίνηση είναι καταστρεπτική για την ΚΥΠΡΟ ΟΛΟΚΛΗΡΗ και ούτε την Αμμόχωστο θα σώσει ούτε τίποτα άλλο. Απεναντίας τους προσφέρει ΟΛΟΚΛΗΡΗ την ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ στο πιάτο. Αναγνωρίζει κάτι που η Κυπριακή Δημοκρατία είχε κηρύξει παράνομο. Απλά δεν καταλαβαίνει ότι αυτό είναι έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους;;; Ταυτοχρόνως ΟΛΟΙ, μηδενός εξαιρουμένου, τόσον στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, δεν εκμεταλλεύονται την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την οποίαν καταδίκασαν όλοι συμπεριλαμβανομένου και του Ερντογάν και του ΓΓ των ΗΕ, και να φωνάξουν ότι και η Κύπρος υπέστει εισβολή και κατοχή για 48 χρόνια απο την τουρκία και ποτέ κανένας δεν είπε κάτι, συμπεριλαμβανομένων και τις δικές μας Κυβερνήσεις και επιτρέψαμε στην βρεττανο-τουρκική προπαγάνδα να παρουσιάσει διεθνώς το Κυπριακό σαν ενδοκοινοτικό πρόβλημα!!! Αλλά τόσο πολύ το έχουν συνηθίσει μερικοί, και δυστυχώς και μερικοί Κύπριοι πολιτικοί, που όλοι αναφέρθηκαν στην Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ώς η πρώτη εισβολή μετα τον Β’ ΠΠ!!! Μια ακόμη ΧΡΥΣΗ ευκαιρία χάνεται, λόγω έλλειψης πατριωτισμού, αυτοσεβασμού και απλά, ΚΟΙΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ.

Comments are closed.